1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Azeri Çırak-Güneşli sahası için uzatma anlaşması imzalandı

Azeri Çırak-Güneşli sahası için uzatma anlaşması imzalandı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan’ın en büyük petrol havzası Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarının işletilmesinin 2050 yılına kadar uzatılmasına...

Azeri Çırak-Güneşli sahası için uzatma anlaşması imzalandı

Enerji Günlüğü - Azerbaycan’ın en büyük petrol havzası Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarının işletilmesinin 2050 yılına kadar uzatılmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımı ile gerçekleşen Azeri-Çırak-Güneşli Üretim ve Paylaşım Anlaşması 2050’ye kadar uzatıldı. İmza töreninde British Petroleum (BP) operatörlüğündeki Azerbaycan Uluslararası İşletme Şirketi (AIOC), Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) yetkilileri ve diğer hissedarlar anlaşmaya imza attı. Sahada TPAO’nun da yüzde 5.73 hissesi bulunuyor.

SOCAR’IN PAYI YÜZDE 25’E ÇIKIYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı konuşmada, imzalanan anlaşmanın Azerbaycan için büyük önemi olduğunu belirterek, “Bu yatakların işletilmesi 2050 yılına kadar uzatılıyor. Bu anlaşma Azerbaycan için daha yararlı, daha iyi şartlarla imzalanıyor. Anlaşma imzalandıktan sonra ülkemize yabancı yatırımcılar tarafından 3,6 milyar dolar bonus ödenecek. SOCAR’ın payı yüzde 25’e çıkıyor. Azerbaycan’a ulaşacak kar petrolünün seviyesi yüzde 75 teşkil edecek. “Yüzyılın anlaşması” imzalandığı zaman ACG-de 511 milyon ton petrol olduğu tahmin ediliyordu. Ancak kaynaklar tahminleri aştı. Şu anda “Azeri-Çırak-Güneşli”de çıkarılmamış 500 milyon ton petrol var” dedi. 

İKİ ÜLKE ÖZELLİKLE ENERJİDE TAM BİR DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAK

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak imza töreninde yaptığı konuşmada, Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırılmasıyla başlayan işbirliği süreci, Şahdeniz faz 1 ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz projeleriyle daha da derinleşmiştir. Son olarak Şahdeniz faz 2 ve önümüzdeki yıl açılışını hep birlikte yapacağımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile inşallah bu örnek işbirliği zirveye ulaşacaktır. Tek millet, iki devlet olan Türkiye ve Azerbaycan bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de özellikle enerji konusunda tam bir dayanışa içerisinde hareket edecektir” dedi.

Yatakları işleten AIOC’un hissedarları arasında BP’nin yanı sıra, Chevron, INPEX, Statoil, ExxonMobil, TPAO, İTOCHU ve ONGC Videsh şirketleri yer alıyor. Yeni anlaşmaya göre ortakların yeni hisseleri, BP yüzde 30.77, SOCAR yüzde 25, Chevron yüzde 9.57, INPEX yüzde 9.31, Statoil yüzde 7.27, Exxon Mobil yüzde 6.79, TPAO yüzde 5.73, ITOCHU yüzde 3.65 ve ONGC Videsh Limited yüzde 2.31 oldu.

BP AZERİ PETROL SAHALARI ANLAŞMASINI UZATTI

Önceki ve Sonraki Haberler