1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Azeri-Ermeni çatışması TANAP’ı etkiler mi?

Azeri-Ermeni çatışması TANAP’ı etkiler mi?

Enerji Günlüğü - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, son günlerde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan...

Azeri-Ermeni çatışması TANAP’ı etkiler mi?

Enerji Günlüğü - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, son günlerde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan askeri çatışmaların TANAP’ı etkilemeyeceğini söyledi. 

Enerji Günlüğü yazarlarından, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl ile son günlerde Kafkasya’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar üzerine konuştuk. Doç. Dr. İsmayıl’a göre, batı basını ve Rus basını, Azeri ve Ermeni güçleri arasında yaşanan son çatışmaların Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerçekleştiği yönünde bir algı oluşturmaya çalışıyor. 

“Yukarı Karabağ sınırlarının da dışında, Ermeni nüfusun yaşamadığı, Azerbaycan Türk nüfusunun yaşadığı yerlerde çatışma var” diyen İsmayıl, bu çatışmaların nasıl başladığına ilişkin sorumuz üzerine şunları söyledi: 

“Ermeniler tarafından yapılan bir saldırıda, Azeri bir köylü ölmüş, birkaç kişi de yaralanmış. Buna karşılık Azerbaycan Ordusu harekete geçerek Ağdam, Ağdere ve Fuzuli gibi Ermenistan sınırında bulunmayan bölgelerde ilerledi. Azerbaycan Ordusu, özellikle Terter Bölgesi'nde stratejik öneme sahip bazı noktaları ele geçirdi.”

Bu çatışmaların büyümesini “zayıf ihtimal” olarak değerlendiren Doç. Dr. Toğrul İsmayil, Azerbaycan tarafının tek taraflı ateşkes ilan ettiğini hatırlattı. Dr. İsmayıl, bu ve benzeri çatışmaların, Azerbaycan gazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TANAP gibi projeleri etkilemeyeceğini savundu.

Çoğu zaman Türkiye basınında da konuya ilişkin provakatif açıklamalar yer aldığına dikkat çeken Doç. Dr. İsmayıl, “Azerbaycan Ermenistan'a saldırıyor diye algılanıyor. Oysa bunlar, Azerbaycan’ın işgal edilmiş toprakları üzerinde yaşanan çatışmalardır. Yani çatışmaların yaşandığı bölgeler Ermenistan toprağı değil. Hatta, Yukarı Karabağ Vilayeti içinde bile değil. Çatışmalar, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ dışındaki işgal altında bulunan toprakları üzerinde” dedi. 

ERMENİSTAN YÖNETİMİ İŞİN İÇİNDE

Ermenistan yönetiminin bugüne kadar Karabağ’da ve işgal altındaki diğer Azerbaycan topraklarında yaşanan gerilim konusunda “Biz karışmıyoruz, Karabağ Cumhuriyeti'nin işidir” türü açıklamalarla kendisini çatışmaların dışındaymış gibi göstermeye çalıştığını ifade eden Toğrul İsmayıl, “Ama bu kez açıkça gördük ki Ermenistan acil bir şekilde Yukarı Karabağ’a araçlar, tanklar toplar gönderdi” diye konuştu. 

YENİ RUS SİLAHLARI DEVREDE

Toğrul İsmayıl, Rusya medyasında yer alan haberlere göre, Ermenistan’ın son çatışma bölgesine gönderdiği silahlar arasında Rusya’nın son dönemde Erivan Yönetimi’ne sattığı füzeler de yer aldığını vurguladı. İsmayıl, “Hatta, Rusya kaynaklı bazı haberlere göre Ermenistan’ın füze sistemlerini kullanan Rus askerleri de var” diye konuştu. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler