1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. BAE dünyanın en büyük batarya tesisini kurdu

BAE dünyanın en büyük batarya tesisini kurdu

Enerji Günlüğü - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), başkenti Abu Dabi’de 648 MWh kapasiteli sodyum-sülfür batarya tesisi kurdu. Sahip olduğu geniş...

BAE dünyanın en büyük batarya tesisini kurdu

Enerji Günlüğü - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), başkenti Abu Dabi’de 648 MWh kapasiteli sodyum-sülfür batarya tesisi kurdu. 

Sahip olduğu geniş çölleriyle dünyanın en büyük güneş enerjisi santraline sahip olan petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şimdi de dünyanın en büyük batarya tesisini hayata geçirdi. BAE, başkent Abu Dabi’nin 10 farklı noktasında 08 MW/648 MWh kapasiteli bataryalar yerleştirdi. Tek bir merkezden kontrol edilen bataryalar Abu Dabi’deki acil durumlarda en az 6 saat elektrik sağlayabilecek. Lityum pillere göre daha ucuz olan sodyum-sülfür bataryalar, Japonya’nın NGK şirketinden satın alındı.

TESLA’NIN TESİSİNDEN 5 KAT DAHA BÜYÜK

Ocak ayı başlarında kurulan batarya tesisi, Tesla’nın Avustralya’da 2017 yılında kurduğu batarya tesisinin 5 katı büyüklüğe sahip. Tesla’nın Avustralya’daki bataryaları lityum-iyon olurken, Abu Dabi’deki bataryalar sodyum-sülfür içerikten oluşuyor. Lityum iyonlu piller elektrikli araçlarda olduğu gibi küçük alanlarda verimli enerji sağlıyor, ancak klima ile uygun çalışma sıcaklığına düşürülmesi gerekiyor. Abu Dabi’de kurulan sodyum-sülfür bataryalar ise güçlü yalıtım içerisinde 300 derece sıcaklıkta çalıştırılıyor.

BAE, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiye 160 milyar dolar yatırım yapmayı, 2050 yılında da elektriğinin yüzde 60’ını sıfır karbonla üretmeyi hedefliyor. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler