1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bakal: Sahil kesiminde nitelikli elektrik hırsızlığı yapılıyor

Bakal: Sahil kesiminde nitelikli elektrik hırsızlığı yapılıyor

Enerji Günlüğü- CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Halit Bakal, "Nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermek istemiyorum fakat özellikle...

Bakal: Sahil kesiminde nitelikli elektrik hırsızlığı yapılıyor

Enerji Günlüğü- CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Halit Bakal, "Nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermek istemiyorum fakat özellikle sahil kesiminde nitelikli elektrik hırsızlığı yapılıyor" dedi.

Bakal, şirketin geçen yıl gerçekleştirdiği çalışmalar ve bu yılki hedefleri konusunda açıklamalarda bulundu.

UCUZ ELEKTRİK SUNULMASI HEDEFLENİYOR

Devir sonrası yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi veren Bakal, yıllık elektrik tüketimi 4 bin 500 kilovatsaat (kWh) ve üzerinde olan abonelere yüzde 2-10 arasında indirim sağladıklarını, borcunu ödemeyen müşterilere SMS yoluyla bilgilendirme yaptıklarını, eski sözleşmeleri yenilediklerini, müşteri bilgilerini güncellediklerini kaydetti.

Halit Bakal, önümüzdeki dönemde çağrı merkezlerini güçlendirmeyi, müşteri faturalarının elektronik ortamda ulaştırmayı, müşterilerin şirketle ilgili tüm işlemlerini online olarak gerçekleştirmesini sağlamayı ve elektrik üretim pazarından en uygun fiyatla enerji tedariki yaparak müşterilere daha ucuz elektrik enerjisi sunmayı hedeflediklerini bildirdi.

1 MİLYON 670 BİN ABONE, 4,9 MİLYAR KWH ENERJİ TÜKETİMİ

Şirketin, 2 milyon 763 bin nüfusu olan bir bölgeye hizmet verdiğini anlatan Bakal, 1 milyon 670 bin adet abone bulunduğunu, abonelerin önemli bölümünün de mesken müşterisi olduğunu ifade etti.

Geçen yıl 5 milyar 280 milyon kWh enerji aldıklarını, 4 milyar 903 milyon kWh enerji sattıklarını belirten Bakal, ağırlıklı tüketimin Antalya ve ilçeleri olduğunu, 2013 yılında Antalya'da 4 milyar 480 milyon kWh enerji aldıklarını, 3 milyar 728 milyon kWh da enerji sattıklarını söyledi.

100 TL FATURANIN 65 TL’Sİ AKTİF ENERJİ BEDELİ

Elektrik faturasında yer alan bedeller hakkında da bilgi veren Bakal, "Bir elektrik faturasında kayıp kaçak bedeli, PSH olarak gösterilen perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim sistem kullanım bedeli, dağıtım bedeli, TRT payı (kayıp-kaçak payı ve aktif enerji üzerinden her ay yüzde 2 olarak peşin ödeniyor), Enerji Fonu (yüzde 1) ve Belediye Tüketim Vergisi adı altında 8 çeşit bedel bulunuyor. 100 liralık bir faturanın yaklaşık 65 lirası aktif enerji bedelidir" diye konuştu.

Bu bedellerin tamamının Elektrik Piyasası Kanunu ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiğine dikkati çeken Bakal, "Şirketin serbest müşterilere aktif enerji üzerinden indirim yapmaktan başka hiçbir etkisi bulunmuyor" dedi.

Bakal, "2013 yılının dördüncü ayının sonunda biz şirketi devraldık. Devraldığımızda bir birim enerjinin bedeli 0,36 kuruştu, bugün de aynı" dedi. 

ANTALYA’DA DİRT ABONEDEN BİRİ BORCUNU ZAMANINDA ÖDEMİYOR

Antalya'da her 4 aboneden birinin borcunu zamanında ödemediğine işaret eden Bakal, şöyle konuştu:

"Bir fatura için 10 gün ödeme süresi veriyoruz. Örneğin 24 Şubat 2014 tarihi itibarıyla faturanız kesildi. 6 Mart 2014'e kadar ödeme süreniz var. O tarihe kadar ödemediniz 6 Mart gecesi cep telefonunuza (gecikmiş borcunuz vardır) diye SMS gönderiyoruz. Ondan sonra adrese ihbarname bırakılıyor. İhbarnameden sonra 7 gün daha ödeme için süre veriyoruz. Yani bir müşterinin fatura kesim tarihinden itibaren 19 günden önce elektriğini kesmemiz mümkün değil. Elektriği kestiğimiz anda da bir ihbarname bırakıyoruz ve (şu nedenden dolayı elektriğiniz kesilmiştir) diyoruz, sayacı mühürlüyoruz. Antalya'da ayda 125 bine yakın ödenmemiş fatura nedeniyle ihbarname dağıtıyoruz, ayda 12 bin kesim yapıyoruz."

Toptan aldığı enerjiyi 1,6 milyon müşteriye perakende olarak ulaştırdığını kaydeden Bakal, "Ben de ticari bir faaliyet yürütüyorum. Sadece ve sadece aktif enerji bedeli üzerinden yüzde 3,49 brüt kar elde ediyorum" diye konuştu.

Bölgede nitelikli elektrik hırsızlığı yapıldığını ifade eden Bakal, "Nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermek istemiyorum fakat özellikle sahil kesiminde nitelikli elektrik hırsızlığı yapılıyor" açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler