1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bakan Bayraktar Türkiye’nin enerji dönüşüm politikalarını anlattı 

Bakan Bayraktar Türkiye’nin enerji dönüşüm politikalarını anlattı 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir kapasitesinde beklenen artışı kaldırabilecek Yeşil Şebeke’yi kurma çabası içerisinde olduklarını ve bu kapsamda 2030’a kadar şebekeye 10 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını açıkl

Bakan Bayraktar Türkiye’nin enerji dönüşüm politikalarını anlattı 

Enerji Günlüğü - Türkiye, 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında emisyonlarını toplam 100 milyon ton azaltmayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP 28) Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, COP 28 kapsamında Dünya Bankası tarafından Türkiye’ye özel düzenlenen enerji dönüşümü paneline video mesaj ile katılarak Türkiye'nin bu alandaki dönüşüm planlarını anlattı. Bayraktar, bakanlık olarak 3 temel alana odaklandıklarını belirterek bunları, yenilenebilir kaynaklardan faydalanmak, daha çok yenilenebilir için iletim altyapısını geliştirmek ve tüm sektörlerde enerji verimliliğini artırmak olarak sıraladı.

Bakan Bayraktar, şunları kaydetti: 

- 106 Gigawatt’ı Aştı: Burada önemli bir başarımızı sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Bugün itibariyle toplam kurulu kapasitemiz 106 gigawatt seviyesini aşarken yenilenebilir enerjinin payı yüzde 55’e ulaştı. Bu tablo Avrupa’da 5., dünyada ise 12. olan Türkiye’nin sürdürülebilir enerji çözümleri noktasındaki kararlılığını gözler önüne sermektedir. Projeksiyonlarımız da ülkemizin 2035’e kadar toplam kurulu gücünü, 60 gigawatt yenilenebilir enerji üretim kapasitesi dahil 190 gigawatt seviyesine çıkaracağını gösteriyor.

- Dünya Bankası’ndan Finansman: Bakanlık olarak özel sektör ve uluslararası yatırımcılarla birlikte çalışarak yenilenebilir enerjiyi çok daha üst seviyeye taşımaya gayret edeceğiz. Elbette bunun için de ciddi yatırım gerekiyor. Dünya Bankası’yla görüşmelerimiz devam ediyor. Kendileri, bakanlığımız ve özel sektör aktörleriyle birlikte bu plana finansal ve teknik destek verme taahhüdünde bulundular.

- Yeşil Şebeke: Enerji dönüşümü, şebekeyi sürekli geliştirmek anlamına geliyor. Bu nedenle güçlü enterkonektiviteye sahip, yenilenebilir kapasitesinde beklenen artışı kaldırabilecek Yeşil Şebeke’yi kurma çabası içerisindeyiz. 2030’a kadar şebekeye 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz.

- Özel Sektörün Rolü: Gerekli altyapının kurulmasının yanı sıra bakanlık olarak mevcut politikaları değiştirmeyi ve böylece ihtiyaç duyulan özel yatırımı destekleyecek bir ortam oluşturmayı değerlendiriyoruz. Burada özel sektör kritik bir rol üstlenmektedir. Dolayısıyla özel aktörlerin rekabet gücünü artırmak önemli olacaktır.

- 100 Milyon Ton Hedefi: 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında emisyonlarımızı toplam 100 milyon ton azaltmayı hedefliyoruz. Bu planın iddialı olduğu ve ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğumuz doğrudur. Ancak uluslararası toplumla ve bilhassa finansal kuruluşlar ve yatırımcılarla birlikte tüm bunları başarabiliriz. Enerji sektörüne yapılan yatırımlar Türk halkına istihdam ve refah temin ederken diğer ülkelere de enerji dönüşümü için güçlü bir model sunmaktadır.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler