1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bakan Dönmez, Türkiye Ulusal Enerji Planı’nı açıkladı 

Bakan Dönmez, Türkiye Ulusal Enerji Planı’nı açıkladı 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TENMAK’ın sorumluluğunda hidrojen üretimi, depolanması ve dağıtımından oluşacak bir hidrojen değer zinciri oluşturulacağını açıkladı.

Bakan Dönmez, Türkiye Ulusal Enerji Planı’nı açıkladı 

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, yenilenebilir enerji ve nükleere, elektrolizör kurulu gücünü de ekleyerek 2053 sıfır emisyon yolunda önemli bir adım atılacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Ulusal Enerji Planı ile Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası’nı açıkladı. Planın Türkiye’nin enerji vizyonu olacağını belirten Dönmez, “2053 net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde hazırladığımız Türkiye Ulusal Enerji Planımız hem ekonomik büyümeye destek sağlayacak, hem de yeşil enerji dönüşümümüzü bir üst merhaleye taşıyacak” dedi.

KURULU GÜÇ ARTIŞINDA EN BÜYÜK PAY YENİLENEBİLİRİN

Dönmez, 2020 yılında 147,2 milyon ton eş değer petrol olan Türkiye enerji tüketiminin, Türkiye’nin büyüme hedefleri doğrultusunda 2035 yılında 205,3 milyon ton eş değer petrole ulaşacağını ifade etti. Plan kapsamında 2020 yılında 95 bin 900 megavat olan elektrik kurulu gücünün de 189 bin 700 megavata yükseltileceğini kaydeden Dönmez, “Bu artışta en yüksek pay elbette ki yenilenebilir enerji kaynaklarının olacak. 2035 yılında güneş kurulu gücümüzü 52 bin 900, rüzgâr kurulu gücümüzü 29 bin 600, hidroelektrik kurulu gücümüzü 35 bin 100, jeotermal ve biyokütle kurulu gücümüzü 5 bin 100 megavata çıkaracağız” ifadesini kullandı.

“NÜKLEERDE SMR’LER DE ARTIK GÜNDEMİMİZDE”

“Nükleer ile ilgili önemli bir hususu daha paylaşmak istiyorum” diyen Dönmez, konvansiyonel nükleer santrallerin yanı sıra SMR adıyla bilinen küçük ve orta ölçekli modüler reaktörlerin de artık gündeme alındığını belirtti. Dönmez, “İnşallah inşası süren ve planladığımız nükleer santrallerimizin yanı sıra SMR’ları da enerji portföyümüze ekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

YEŞİL HİDROJEN KARBON EMİSYONU SIFIRLAMADA ÖNEMLİ

Hidrojen Yol Haritası’nın detaylarını da paylaşan Dönmez, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikle üretilen yeşil hidrojenin karbon emisyonu sıfırlamada son derece önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin küresel hidrojen pazarında güçlü bir oyuncu olmak için jeopolitik konumu da dahil olmak üzere bütün enstrümanlara sahip olduğunun altını çizen Dönmez, “2030 yılından başlayarak 2053 sonuna kadar hidrojenin doğal gaza karışım oranını yüzde 12’ye, sentetik metanın karışım oranını yüzde 30’a çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

HİDROJENİN SANAYİDE KULLANIMI İÇİN AR&GE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Dönmez, Türkiye’de ilk defa doğal gaz ile yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojenin yüzde 20’ye kadar karıştırılarak şebeke ve iç tesisatlarda kullanılmasının testlerinin yapıldığını  ve başarıyla sonuçlandığını hatırlattı. Dönmez, “Şu güzel haberi de vermek isterim. Bu çalışmalar sadece evsel kullanımla sınırlı kalmayacak. Aynı mühendislik ekibi hidrojenin sanayide kullanımına yönelik Ar-Ge çalışmalarına da devam ediyor. İnşallah oradan da güzel neticeler almayı ümit ediyoruz.”

ELEKTROLİZÖR KURULU GÜCÜ 2053’TE 70 GW HEDEFLENİYOR

Dönmez, suyun ayrıştırılmasıyla hidrojen üretim yöntemi olan elektrolizör kurulu gücünü 2030 yılında 2 GW’a, 2035 yılında 5 GW’a ve 2053 yılında 70 GW’a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. 

Bu kapsamda hidrojen üretimi ve depolanmasında yerli aksamın kullanılmasına yönelik teşvik mekanizması geliştirileceğini de ifade eden Dönmez, mevcut mevzuatın da hedeflere uygun şekilde güncelleneceğini kaydetti. Dönmez, “TENMAK’ın sorumluluğunda hidrojen üretimi, depolanması ve dağıtımından oluşacak bir hidrojen değer zinciri oluşturacağız. Hidrojen değer zinciriyle hem yeşil dönüşümü hızlandıracağız, hem enerji ithalatımızı azaltacak, hem de bu alanda öncü ülkelerden birisi haline geleceğiz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler