1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bakan Dönmez'den DOSİDER'e: Kombi ve radyatörü ucuzlatın

Bakan Dönmez'den DOSİDER'e: Kombi ve radyatörü ucuzlatın

Enerji Günlüğü -  Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kapısına kadar gaz ulaştığı halde bunu kullanmayan 3 milyona yakın abonenin doğalgaz kullanıcısı...

Bakan Dönmez'den DOSİDER'e: Kombi ve radyatörü ucuzlatın

Enerji Günlüğü -  Enerji Bakanı Fatih Dönmez, kapısına kadar gaz ulaştığı halde bunu kullanmayan 3 milyona yakın abonenin doğalgaz kullanıcısı haline getirilmesi için kombi ve radyatör üreticilerinden “topyekün fiyat indirimi” istedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (DOSİDER) 25’inci kuruluş yıldönümü toplantısında bir konuşma yaptı. Öngörülebilir ve sürdürülebilir bir doğalgaz piyasası için yatırımcının teşvik edilmesi konusunda meslek örgütlerinin katkısının da büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Dönmez, “DOSİDER bu anlamda misyonu, vizyonu ve üyelerinin rolü nedeniyle ülkemiz için hayati öneme sahip çok önemli STK’lardan biri. Sadece doğalgaz dağıtımı değil, aynı zamanda hukuki ve teknik süreçlere katkı sağlaması ve üyelerinin uluslararası başarılarıyla piyasada ayrı bir yere sahip” dedi. 

100 MİLYAR TL’LİK TESİSAT PAZARI 

Doğalgaz sektörüne son 16 yılda dağıtım sektörüne yapılan 24 milyar TL’den fazla altyapı yatırım yapıldığını ifade eden Bakan Dönmez, “İç tesisat piyasasında 100 milyar liralık bir piyasa büyüklüğü sağlandı. Doğrudan dolaylı istihdam 100 bin kişi civarında. Bu süreçte ülkemiz ortalama yüzde 5 büyürken doğalgaz sektörü yüzde 10 büyüdü” dedi. 

SEKTÖR BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR

Yerli ve yabancı girişimcileri, büyüyen ve gelişen doğalgaz piyasasına yatırım yapmaya davet eden Enerji Bakanı Fatih Dönmez şunları söyledi: 

“Türkiye rekabet odaklı dışa açık ekonomisi, hammadde ve ara girdilere kolay girdi sağlayan gelişmiş lojistik altyapısı, iyi yetişmiş insan gücü ve her sektörde büyüyen pazarlarıyla işlerini büyütmek ve Türkiye üzerinden dünyaya açılmak isteyen firmalara sayısız fırsat sunuyor. Türkiye bölgesinde siyasi olarak en istikrarlı, ekonomik olarak en güçlü, nüfus olarak da geniş etkiye sahip, yatırımcılar için her zaman öngörülebilir bir pazar olmaya devam edecek.” 

NÜFUSUN YÜZDE 62’Sİ GAZ TÜKETİCİSİ 

2002 yılında iki elin parmaklarını geçmeyen doğalgaz kullanan il sayısının an itibariyle 80’e ulaştığını anlatan Bakan Fatih Dönmez, “Nasip olursa yılbaşı itibariyle Hakkari’ye de götüreceğiz, 81 ilin tamamına bu çağdaş yakıtı ulaştırmış olacağız” dedi. Bugün itibariyle yaklaşık 15 milyon doğalgaz aboneliği ile nüfusun yüzde 62’sinin doğalgaz kullandığını kaydeden Bakan Dönmez, “Vatandaşa gaz ulaştırma açısından Avrupa’nın ne önemli ülkelerinden biri haline gelmiş durumdayız. Şebekenin erişim oranı itibariyle yüzde 72’leri yakalamış durumdayız” dedi. 

MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK ZORUNDAYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de kapısına ulaştırıldığı halde doğalgaz kullanmayan bir kesim bulunduğunu vurguladı. Bu kesimi de doğalgaz kullanır hale getirmek istediklerini belirten Dönmez, “Bunun için, kalite ve hizmetten hiçbir şekilde ödün vermemek şartıyla doğalgaz iç tesisat maliyetlerini düşürecek yöntemler bulmak zorundayız. 3 milyon potansiyel aboneyi kullanıcı haline getirebilmek için bunu yapmak durumundayız” diye konuştu. 

DOSİDER’DEN İNDİRİM KAMPANYASI İSTEDİ 

Doğalgaz alanında sadece sektördeki aktörlerle değil, vatandaşlarla da temas halinde olduklarını vurgulayan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Şu anda doğalgaz abonelik bedelinin çok üzerinde bir tesisat dönüşüm maliyeti var. Bu da gaza geçişe mani oluyor. DOSİDER’in enflasyonla topyekün mücadele başlığı altında başta gaz yakıcılar olmak üzere, ısıtıcılar ve radyatörlerde bir indirim kampanyası başlatarak, geride kalan 3 milyon aboneye doğalgaza geçme imkan vermesinde fayda var” dedi. 

CİHAZLARDA YERLİLEŞME ÇAĞRISI

DOSİDER üyelerine “Kaliteniz tartışılmaz” diyen Enerji Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Artık kombide Avrupa’nın üretim üssü haline gelmiş durumdayız. Neredeyse yarısını ihraç ediyoruz. Panel radyatörde de neredeyse yarısı ihraç ediliyor. Ben etkin bir çalışmayla maliyetlerin de azaltılacağı kanaatindeyim. Özellikle yoğuşmalı kombiye geçerken ithal girdilerin maliyet artışıyla fiyatlarda yükseliş oldu. Ama süratle bu yerlileşme tarafına önem vererek etkin bir maliyet mücadelesi yapabiliriz diye düşünüyorum. Bu da geride kalan 3 milyon vatandaşın gaza geçişini hızlandıracaktır.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler