1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bakan Dönmez'den özel sektöre: TP’yi yalnız bırakmayın

Bakan Dönmez'den özel sektöre: TP’yi yalnız bırakmayın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son 20 yılda yapılan yerli çalışmalarla toplam 41,3 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçildiğini belirtti. 

Bakan Dönmez'den özel sektöre: TP’yi yalnız bırakmayın

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, petrol çalışmalarında özel sektörden TP’nin yakaladığı ivmeyi yakalamalarını beklediklerini belirterek, “TP’yi yalnız bırakmayın” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) tarafından organize edilen 14. Hidrokarbon Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda yaptığı değerlendirmede, hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de petrol ve doğal gaz keşiflerinin arkasının geleceğini ifade etti. “Bizi izlemeye devam edin” diyen Dönmez, Karadaki sondaj çalışmalarında da Türkiye’nin önemli bir ivme yakaladığını belirtti.

Dönmez, son 20 yılda 28,3 milyar dolarlık yerli ham petrol üretimi ve 13 milyar dolarlık yerli gaz üretimi gerçekleştirildiğini, böylece toplam 41,3 milyar dolarlık petrol ve gaz ithalatının önüne geçildiğini belirtti. 

Önümüzdeki yıl kamu ve özel sektör 100 günlük 100 bin varil yurt içi petrol üretme hedefi koyduklarını kaydeden Dönmez, bu hedefe ulaşmak için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. 

ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI

Dönmez son 21 yılda petrol arama ve üretim faaliyetlerine yaklaşık 15 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini kaydederek, bunun %63’ünün Türkiye Petrolleri tarafından yapıldığını, %37’sinin ise yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

Özel sektörden de arama ve üretim faaliyetlerinde Türkiye Petrolleri’nin yakaladığı ivmeyi yakalamalarını beklediklerini ifade eden Dönmez, “Bu çalışmada, mücadelede TPAO’yu yalnız bırakmayın” dedi. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlere her türlü bürokratik kolaylığı sağlamak, karşılaştıkları sorunları hızlı bir şekilde çözmek ve şirketlerin sadece ana faaliyet alanlarına yoğunlaşmasını sağlamak için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.

SEÇİM ZAMANI KEŞİFLER ÇOĞALDI DİYENLERE TEPKİ

Medyada kimi zaman 'Seçim zamanı yaklaşıyor, petrol buldular, gaz buldular' diye bu çabaları küçük düşürmeye çalışanların olduğunu söyleyen Dönmez, “Ömründe bir gün bile sahaya gitmemiş, oradaki zorlukları görmemiş, oturduğu yerden ahkam kesmeyi marifet bilen tiplerin ne dediği çok da umurumuzda değil. Biz yerli olanın, biz milli olanın peşinde olacağız. Biz bu ülkenin kaynaklarını vatandaşlarımızın emrine nasıl sunarız, onun derdindeyiz… Enerji milli bir konudur, enerji menfaatler üstü bir konudur” dedi. 

Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler