1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Bakan Yıldız, güneş enerjili ARIBA 6’yı tanıttı

Bakan Yıldız, güneş enerjili ARIBA 6’yı tanıttı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya...

Bakan Yıldız, güneş enerjili ARIBA 6’yı tanıttı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin Avustralya’daki uluslararası yarışmaya katılmak için tasarladıkları "ARIBA 6" isimli aracı kullandı.

Aracı tasarlayan öğrencileri kabul eden Bakan Yıldız, öğrencilerin çalışmasını Türkiye'nin geleceğiyle ilgili önemli bir proje olarak gördüklerini söyledi.

GÜNEŞİN BAŞIMIZIN ÜZERİNDE YERİ VAR

Bakan Yıldız, "Güneşin başımızın üzerinde yeri var. Normalde güneş yakar ama inşallah bizim cebimizi serinletecek" diyerek, güneş enerjisinde 600 MW’lık lisans için piyasaya açıldıklarını bunun yaklaşık 15 katı, yani 9 bin MW’a yakın müracaat geldiğini bildirdi.

LİSANSSIZ ÜRETİM SINIRI 1 MW’A ÇIKTI

Konya, Karaman, Kayseri, Antalya, Şanlıurfa gibi güneşi son derece net alan illerde güneş santrallerinin önünü açtıklarını anlatan Yıldız, lisansa tabi olmadan yarım MW’lık sınırı 1 MW’a çıkardıklarını, Bakanlar Kurulu'na 2,5 katına kadar çıkarma yetkisi aldıklarını ifade etti. Yıldız, yatırımcıyı ve yerli üreticiyi desteklediklerini kaydetti. 

ARACIN YÜZDE 85’İ YERLİ

Aracın ne kadarının yerli olduğunu soran Yıldız, "yüzde 85'i yerli" yanıtı üzerine", "Bize proje yapsaydınız, teşvik alırdınız" diye konuştu.

İTHAL EDİLEN ENERJİNİN YARISINDA FAZLASI ULAŞIM İÇİN

Türkiye'de 2012'de ithal edilen 60 milyar dolarlık enerji kaleminin yarısından fazlasının, 33 milyar dolarlık kısmının ulaşımda kullanıldığına dikkati çeken Yıldız, "Sizin 2 liraya geldiğiniz mesafeyi aracına göre, motor hacmine göre 800-1000 liraya gelen otomotivler var" dedi.

Yıldız, bu tür projelerin ticarileşmesinin ve geliştirilmesinin Türkiye için çok önemli olduğunu, böylece yakıtta dışa bağımlılığın azalacağını dile getirdi.

BAKAN YILDIZ’DAN PROJE’YE 30 BİN TL DESTEK

Bakan Yıldız, öğrencilerin kendisine yarışmaya katılma konusunda eksikleri bulunduğunu anlattığını, bir İTÜ mezunu olarak 30 bin lira destekte bulunmaya karar verdiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler