1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bakan Yılmaz: Maharet çevreyi koruyarak büyümek

Bakan Yılmaz: Maharet çevreyi koruyarak büyümek

Enerji Günlüğü - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin büyümek ile çevreyi korumak arasında bir tercih yapamayağını belirterek "Maharet ikisini...

Bakan Yılmaz: Maharet çevreyi koruyarak büyümek

Enerji Günlüğü - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin büyümek ile çevreyi korumak arasında bir tercih yapamayağını belirterek "Maharet ikisini birden yapmak" dedi. 

"Değişim zamanı" temasıyla bu yıl beşincisi yapılan Yeşil İş-Green Business 2013 Konferansı, Swissotel The Bosphorus'ta başladı. Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz konferansın açılışında yaptığı konuşmada hem bugünkü hem de gelecek nesillere hizmet edebilmek için büyüme ve çevre koruma arasındaki dengeyi sağlamanın şart olduğunu vurguladı.

Bakan Yılmaz, "Ekonomiyi ve büyümeyi bir tarafa koyarak çevreyi koruyamayız. Gelişmekte olan ülkelerin dengeyi sağlamak adına büyümeleri gerekiyor. Büyümek ve çevreyi korumak arasında tercih yapamayız, maharet ikisini birden başarmak" dedi.

10. Kalkınma Planı’nı da bu anlayışla hayata geçirdiklerini aktaran Yılmaz, şöyle dedi:

"Bilgi temelli bir büyüme stratejisi benimsiyoruz. Türkiye, enerji bağımlılığı çok, doğal kaynakları az bir ülke. Oysa önümüzdeki 4-5 yılda şehirleşme önem kazanacak. Kalkınma yarışında bu şehirler ülkeleri de ön plana çıkaracak. Nitelikli insanı ve sermayeyi yetiştiremeyen, koruyamayan ülkeler geride kalacak."

Türkiye’nin Ar-Ge’nin GSMH içindeki payını yüzde 3’ler seviyesine çıkarması gerektiğini dile getiren Bakan Yılmaz, bunun içinde özel sektörün payının yüzde 60’lar civarında olması gerektiğini söyleyerek Türkiye’de faaliyet gösteren büyük şirketlere şu çağrıda bulundu:

"Şirketler genellikle Ar-Ge’ye, girişimciliğe destek olmayı tercih etmiyorlar. Çünkü bu orta ve uzun vadede kazandıracak bir iş… Oysa girişimciliği özel sektör geliştirmeli. Biz devlet olarak Ar-Ge’nin payını yüzde 5’lere bile çıkarsak yenilikçiliği, girişimciliği desteklemek konusunda özel sektöre büyük görev düşüyor."

BURSA: SÜRDÜRÜLEBİLİR MODELLERİ BENİMSEMELİYİZ

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa şu ifadeleir kullandı:

"Bugün artık hep birlikte bir şeyler yapmak zorundayız. Nesiller arası sorumluluğu ihmal edemeyiz. Her birey kendi yaşamında sürdürülebilirlik anlayışını maksimize etmek zorunda... Sürdürülebilir iş modellerini benimsemeliyiz. Çünkü bugün, gelecek nesillerin sofralarından bir şeyler çalar durumdayız. Artık ülkemizde de sürdürülebilir iş modellerinin, tüketime dayalı iş modellerinin yerini alacağına inanıyorum."

TUNCER: İŞ LİDERLERİNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Yeşil İş Konferansı’na Stratejik Çözüm Ortağı olarak destek veren Schneider Electric Türkiye’nin Genel Müdürü Bora Tuncer "İş dünyası liderlerine büyük görev düşüyor. Bugün kamu, özel sektör ve sivil toplumun birlikteliği her zamankine ve her konuya oranla çok daha fazla önem taşıyor" dedi.

‘İş Dünyasının Yeni Parametreleri’ başlığı altında yapılan oturumun moderatörlüğünü üstlenen The Guardian Sustainable Business Genel Yayın Yönetmeni Jo Confino, “Tüm şirketler bir adım geri çekilerek geleceğe bakmak zorunda. Korkularımızla yüzleşmeli, fakat fırsatları değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da sürdürülebilirliği bir engel değil iş fırsatı olarak gördüklerini kaydetti. Turnaoğlu, "Şirketler sürdürülebilirliği kültürlerinin bir parçası olarak benimsemeli" dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANLAYIŞI YAYILIYOR

BASF Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, BASF Türk CEO’su Volker Hammes doğal kaynakların bu şekilde tüketilmeye devam edilmesi halinde 2050 yılında 3 dünya gerekeceğine vurgu yaptı. Hammes şu görüşleri dile getirdi:

"Üretim ve tüketim şekillerini değiştirmeliyiz. BASF olarak, sürdürülebilir dünya için kimya üretiyoruz. 100 binden fazla çalışanımız da bu anlayışı benimsemeli. Bu, uzun bir yolculuk... Ve artık tüm büyük şirketler de tedarikçilerinden sürdürülebilirlik anlayışı bekliyor."

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Zeki Şafak Ozan ise, “Sürdürülebilirlik için farkındalık yaratmak önemli” dedi.

KİMLER DESTEKLİYOR?

Yeşil İş 2013’ün Stratejik Çözüm Ortaklığı’nı Schneider Electric üstlenirken; BASF-The Chemical Company ve Bio İstanbul diğerönemli çözüm ortakları arasında yer aldı. Ayrıca Capatect, Garanti Bankası, P&G ve Rehau, Çalık ise çözüm ortağı olarak konferansa destek verirken, Vodafone iletişim çözüm ortaklığını üstlendi. Ayrıca ulusal ve uluslararası birçok kurum, kuruluş ve STK konferansın destekçileri arasında yer aldı.

KARBON NÖTR ETKİNLİK!

Sürdürülebilirlik Akademisi, tüm etkinliklerini karbon nötr olarak gerçekleştiriyor. Yeşil İş 2013’te konferansın karbon ayak izi üniversiteli gönüllülerden oluşan ‘Karbon Avcıları’ ekibi tarafından hesaplanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler