1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bakanlık mini biyogaz reaktörü geliştiriyor

Bakanlık mini biyogaz reaktörü geliştiriyor

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi. Enerji...

Bakanlık mini biyogaz reaktörü geliştiriyor

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, biyogaz üreten mini reaktör üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hayvan yetiştiricilerinin biyogaz üretmesine yarayacak küçük ölçekli bir reaktör modeli üzerinde çalıştıklarını, çalışmaların deneme aşamasına geldiğini bildirdi. 

Söz konusu reaktör, hayvansal atıkları dönüştürerek biyogaz üretebilecek. Çiftçiler ürettikleri biyogazı ocaklarında, ısıtmada ve sıcak su temininde kullanabilecekler. Küçük ölçekli de olsa hayvancılık tesislerinde önemli miktarda organik atık biriktiriliyor. Bu atıkların bir kısmı organik gübre olarak veya yakıt (tezek) formunda tüketiliyor. Ancak önemli bir kısmı da yeterince değerlendirilmeden kaybediliyor. Mini biyogaz üniteleri, hayvancılık tesislerinin ürettiği organik atıklar dışında kalan birçok organik atığı da değerlendirme olanağı sunacak.  

HAYVANCILIK TESİSLERİNE İNRİDİMLİ ELEKTRİK

Bakan Dönmez, yurdun birçok noktasına doğalgaz ulaştırdıklarını; köylerden de doğalgazla ilgili talepler geldiğini kaydetti ve hayvan yetiştiricilerinin de tarımsal elektrik tarifesine dahil edileceğini müjdeledi. Çalışmalar tamamlandığında hayvancılıkla uğraşan çiftçiler de elektrik tüketiminde tarımsal sulamada olduğu gibi yaklaşık %12’lik bir indirimden faydalanacaklar. 

Önceki ve Sonraki Haberler