1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Balıkesir’de ömrünü tamamlamış lastiklerden elektrik üretilecek

Balıkesir’de ömrünü tamamlamış lastiklerden elektrik üretilecek

MKS Devo Kimya, 22,3 milyon TL yatırımla Balıkesir’de kuracağı tesiste ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen pirolitik yağ ile 0.998 MW kurulu gücündeki tesiste elektrik üretecek.

Balıkesir’de ömrünü tamamlamış lastiklerden elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Balıkesir’in Gönen ilçesinde kurulacak tesiste, günde 10 ton Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) işlenerek, karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek.

Balıkesir ili Gönen İlçesi, Bandırma O.S.B. sınırları içinde MKS Devo Kimya San. ve Tic. A.Ş. firması tarafından Ömrünü Tamamlamış Lastik (Piroliz) Geri Kazanım ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. Projenin değeri 22,3 milyon TL ve ekonomik ömrü de yaklaşık 10 yıl olarak hesaplanıyor. 

Tesis, Bandırma O.S.B. Müdürlüğünden tahsis edilen yaklaşık 12 bin m2 alan üzerine 2000 m2 kapalı alanda kurulacak. Tesiste kullanılarak ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste üretilecek pirolitik yağın tamamı elektrik enerji üretiminde kullanılmak üzere jeneratöre gönderilecek. Tesiste günde 10 ton Ömrünü Tamamlamış Lastik kullanılacak. 

Piroliz işlemi sonucu ise Pirolitik yağdan 0.998 MW Kapasiteli elektrik üretilecek. Reaktörde piroliz işlemi boyunca çıkan piroliz gazı prosese geri verilerek reaktördeki ısıtma işleminde kullanılacak. Böylece enerji sarfiyatı düşürülecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler