1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Balıkesir`deki ovalar güneş enerjisiyle sulanacak

Balıkesir`deki ovalar güneş enerjisiyle sulanacak

Enerji Günlüğü - Balıkesir'deki Pamukçu ve Aslıhan Tepecik Ovası, Sulama Birliği'nce hazırlanıp GMKA tarafından desteklenen proje kapsamında, güneş...

Balıkesir`deki ovalar güneş enerjisiyle sulanacak

Enerji Günlüğü - Balıkesir'deki Pamukçu ve Aslıhan Tepecik Ovası, Sulama Birliği'nce hazırlanıp GMKA tarafından desteklenen proje kapsamında, güneş enerjisi ile sulanacak.

Balıkesir'de, Pamukçu ile Aslıhan Tepecik ovalarında tarım yapan 3 bin çiftçi, ürününü güneş enerjisiyle sulayıp enerji maliyetini yıllık 100 bin lira azaltacak.

Pamukçu ve Aslıhan Tepecik Ovası Sulama Birliği ve Pamukçu beldesi Belediye Başkanı İsmail Çoban, gazetecilere yaptığı açıklamada, sulamada kullanılan elektriğin güneş enerjisinden sağlanmasını amaçlayan bir proje hazırladıklarını ve Güney Marmara Kalkınma Ajansına (GMKA) sunduklarını bildirdi.

"Fotovoltaik Projesi"ne onay aldıklarını ve GMKA tarafından desteklendiğini dile getiren Çoban, "Model olacak bu projemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok geride kalan birliklerimizi yatırıma teşvik edecek, çiftçilerimizi büyük bir dertten kurtaracak" dedi.

Projenin yaşama geçirilmesiyle bölgenin en verimli topraklarına sahip Pamukçu ile Aslıhan Tepecik ovalarında tarım yapan 3 bin çiftçinin maliyetlerinin azalacağına dikkati çeken Çoban, Pamukçu'da "On-Grid Fotovoltaik Güneş Enerjisi Sistemi" kurulacağı bilgisini verdi.

Çoban, 44 bin hektar alanı sulama maliyetinin dönüm başına yüzde 55 azalarak 80 liradan 35 liraya düşeceğini, elektrik giderlerinde de yıllık 100 bin lira tasarruf sağlanacağını anlatarak, mevcut durumda 4 elektrikli su pompasından yararlanıldığını ve yılda 163 bin lira elektrik faturası ödendiğini belirtti.

Tarımsal üretim maliyetleri düşen çiftçilerin iç piyasa ve ihracatta rekabet güçlerinin artacağına dikkati çeken Çoban, "Projeyle yaklaşık yılda 168 tonluk karbondioksit emisyonu önlenecek" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler