1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Balkan ülkeleri bölgesel elektrik piyasası kuracak

Balkan ülkeleri bölgesel elektrik piyasası kuracak

Enerji Günlüğü - Balkan ülkeleri artan talebi karşılamak, enerji güvenliğini ve arzını güçlendirmek ve fiyatları düşürmek için bölgesel bir elektrik...

Balkan ülkeleri bölgesel elektrik piyasası kuracak

Enerji Günlüğü - Balkan ülkeleri artan talebi karşılamak, enerji güvenliğini ve arzını güçlendirmek ve fiyatları düşürmek için bölgesel bir elektrik piyasası kuracak.

Yedi Batı Balkan ülkesi olan Arnavutluk, Bosna, Karadağ, Makedonya, Sırbistan, Kosova ve AB üyesi Hırvatistan Enerji Bakanları geçtiğimiz Cuma günü bir araya gelerek önümüzdeki yıl bölgesel bir elektrik piyasası kurma kararı aldılar.

2006 yılında AB ve AB'ye üye olmak isteyen Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde kurulan Enerji Topluluğu tarafından alınan karar ile oluşturulacak ortak piyasa, kurum ve tüccarların bu yedi ülkede alışveriş yapmasına, kapasite paylaşımına ve Güneydoğu Avrupa Koordineli İhale Ofisi (CAO) içinde yer almasına olanak sağlayacak.

Enerji Bakanları 2016 yılında Paris'te düzenlenecek olan Batı Balkanlar Zirvesi'ne kadar ortak bir elektrik piyasası kurma konusunda taahhüt verdiler. Bakanlar ayrıca bir dizi ortak finanse edilecek projeyi de destekleyecek. Yine Arnavutluk ile Makedonya arasında ve Sırbistan, Karadağ ve Bosna arasında elektrik enterkonnekte bağlantısı sağlanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler