1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Balkanlar linyite bağımlılığı düşürmeyi hedefliyor

Balkanlar linyite bağımlılığı düşürmeyi hedefliyor

Enerjide kömüre bağımlı olan Kuzey Makedonya ve Sırbistan iklim kriziyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji kurulumlarını arttırmayı hedefliyor.

Balkanlar linyite bağımlılığı düşürmeyi hedefliyor

Enerji Günlüğü - Enerjide kömüre bağımlı olan Kuzey Makedonya ve Sırbistan iklim kriziyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji kurulumlarını arttırmayı hedefliyor.

Amerikan düşünce kuruluşu Atlantic Council Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yenilenebilir enerji alanında bölgesel iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla İstanbul’da bir konferans gerçekleştirdi. “Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansı: Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve Batı Balkanlar'da Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler” adlı Konferans kapsamında gerçekleştirilen, "Potansiyeli Değerlendirmek: Bölgede Yenilenebilir Enerjinin Görünümü” oturumunda konuşan Kuzey Makedonya Çevre ve Fiziki Planlama Bakanı H.E. Naser Nuredini, Balkan enerji pazarında kömürün ağırlıklı payına dikkat çekerek, “Balkanlarda aslında sorunlarımız aynı, geçmişte kömüre odaklanmışız ve bundan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Hava kirliliği sorununun ana nedenlerinden biri kömürden enerji üretimi. Makedonya’da önemli bir güneş enerjisi potansiyeli var ve hükümet bu konuda çok sıkı çalışıyor. Havayı paylaştığımız için bu sorun sadece bizim sorunumuz değil, paylaşmak zorundayız” dedi. 

SIRBİSTAN %78 LİNYİTE BAĞIMLI

Oturumda konuşan Sırbistan Enerji ve Maden  Bakanlığı Devlet Sekreteri Mirjana Filipovic de Sırbistan’ın yüzde 78 oranında linyite bağımlı olduğuna dikkat çekerek, enerji bileşiminde yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırmak için hükümet olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Beş yıl önce bazı müzakerelere başladıklarını ve 500 MW rüzgar enerjisi projesi için PPA anlaşması imzalandığını kaydeden Filipovic, bu projeyi bitirme aşamasına geldiklerini ifade etti. Filipovic, “Hedefimiz gelecek için linyite bağımlılığını kırmak. Hidroelektrikte de yüzde 30 potansiyele sahibiz. Hükümet biyokütleye de yatırım yapıyor. Önümüzdeki dönemde güneş ve rüzgar enerjisi hedeflerimizi netleştireceğiz. Bu yıl içinde yüzde 25’lik bir hedef belirledik. Geçen yıl biyoyakıtlar için düzenlemeler yaptık. Enerji bileşimimizde yenilenebilir enerjiye odaklanmaya devam edeceğiz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler