1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Baltık doğal gaz boru hattı çalışmaları başladı

Baltık doğal gaz boru hattı çalışmaları başladı

Enerji Günlüğü - Estonya ile Finlandiya arasında 80 km’lik denizdibi doğal gaz boru hattı bağlantısı çalışmaları bazı anlaşmazlıklara rağmen...

Baltık doğal gaz boru hattı çalışmaları başladı

Enerji Günlüğü - Estonya ile Finlandiya arasında 80 km’lik denizdibi doğal gaz boru hattı bağlantısı çalışmaları bazı anlaşmazlıklara rağmen başladı.

Finlandiyalı Gasum şirketi ve Estonyalı gaz dağıtım şebekesi EG Vorguteenus şirketi tarafından planlanan boru hattı çalışmaları Estonya karasularında başladı.

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları denizin dibinden gerekli veriler toplandığında başlayacak.

FİNLANDİYA VE BALTIK ÜLKELERİNE YILDA 152 MİLYON DOLARLIK 2.4 MİLYAR M3 DOĞAL GAZ SAĞLANACAK

Boru hattı ile ilkin Estonyalılar için alternatif bir gaz tedarik kaynağı yaratılırken, Finlandiya ve Baltık ülkelerine yılda 152 milyon dolarlık 2.4 milyar m3 doğal gaz şebeke bağlantısı sağlanabilecek. Bu planlar Gasum’un Inkoo Joddböle’de bir LNG santrali kurma planları ile uyumlu.

ANLAŞMAZLIK BORU HATTININ SON NOKTASI KONUSUNDA

Boru hattının Estonya deniz kıyısında Paldiski yakınlarında sona erip ermemesi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle yer konusunun optimize edilmesi ve boru hattının güvenli yerleştirilmesinin sağlanması gerekiyor.

ESTONYA HÜKÜMETİ HALA SON BAĞLANTI NOKTASINI DEĞERLENDİRİYOR

Böylesi bir planın Estonya’nın enerji güvenliği ve bağımsızlığını arttırmak için gerekli olduğunun anlaşılmasına rağmen, Estonya hükümeti Gazprom tarafından kontrol edilen Gasum ve EG Vorguteenus şirketlerini projenin gerçekleştirilmesi için henüz görevlendirmiş değil.

Estonya hükümeti Estonya’nın son bağlantı noktası konusuna katılmıyor. Estonya Ekonomi ve İletişim Bakanlığı son dönemde yaptığı bir açıklamada, boru hattının Paldiski yakınlarına mı gelmesi yoksa daha ileriye mi gitmesi konusunda emin olmadığını ifade etti.

BİR İKİ YILDAN ÖNCE KARAR VERİLMEZ

Bakanlık danışmanı da hükümetin hala boru hattının risklerini değerlendirdiğini ve izin vermesi halinde nereye kurulabileceğini değerlendiriyor. Danışmana göre bu süreç 1-2 yıl sürecek ve boru hattı güzergâhı Estonya’da yapılması planlanan doğal gaz santralini etkilemeyecek.

YATIRIM KARARI 2014 YILI SONUNA KADAR VERİLMELİ

Gasum Başkan yardımcısı Ari Suomilammi, boru hattı yatırım kararının 2014 yılı sonuna kadar verilmesi ve eğer izin verilirse de 2017 sonbaharına kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler