1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Baraçlı: Etkin ve verimli yönetilmeyen şehirler obezleşir

Baraçlı: Etkin ve verimli yönetilmeyen şehirler obezleşir

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, etkin ve verimli yönetilmeyen şehirlerin obezleştiğini belirterek, akıllı...

Baraçlı: Etkin ve verimli yönetilmeyen şehirler obezleşir

Enerji Günlüğü - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, etkin ve verimli yönetilmeyen şehirlerin obezleştiğini belirterek, akıllı şehir seferberliği başlattıklarını söyledi.

5. Uluslararası Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı ICSG İstanbul 2017, Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, kentleşme oranı yükselirken sorunların da büyüdüğünü ifade ederek, etkin ve verimli yönetilmeyen şehirlerin obezleştiğini kaydetti.

Baraçlı, 2004 yılında 21 milyon olan kentleşme hareketliliğinin 2023 yılında 36 milyona yükselmesinin beklendiğini belirterek, "araç ve hizmetlerin obezleşmesi bizim de kaynaklarımızı, zamanımızı, paramızı, insan kaynağımızı iyi yönetemediğimiz anlamına gelir. Dijital dönüşüm tüm işletmelerde olması gereken bir husus. Bizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak akıllı şehir seferberliğini başlattık. Şu anda vizyon ve strateji belirleme aşamasındayız. İstanbul, akıllı şehirler uygulamasına yönelik yaptığı faaliyetlerle diğer dünya ülkelerinin de önünde. Akıllı şehir mimarimizi belirledikten sonra her noktada gerekli projelerimizi hayata geçireceğiz. İstanbul aslında bir akıllı şehir. Sadece trafikte değil, tüm SCADA sistemlerinde bunu yaşıyoruz. Ama İstanbul’un akıllı şehirler endekslerinde hak ettiği yeri alması için çalışıyoruz. " dedi.

AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI MERKEZİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

"Ölçemediğinizi yönetemiyorsunuz." diyen Baraçlı, tüm verileri ölçerek bunu değerlendirip şehrin her noktasında bunları değerlendirecek noktaya ulaşmayı hedeflediklerini ve akıllı şehir uygulamaları merkezi ortaya çıkaracaklarını kaydetti.

AKILLI ŞEBEKE PAZARI BÜYÜYECEK

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Judith Slater da yaptığı konuşmada, akıllı şebekeler sayesinde enerjinin daha kaliteli ve ekonomik şekilde tüketiciye ulaştırılabileceğini ifade etti. Akıllı şebeke pazarının 2022 yılı itibariyle 220 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydeden Slater, “Artan nüfus ve talep, akıllı şebekelerin kullanılması için akıllı tahminlerin kullanılmasını da zorunlu kılıyor” dedi. Slater, Türkiye’de elektrik tüketiminin yılda ortalama yüzde 5 arttığını hatırlatarak bu artışın önümüzdeki dönemde devam etmesinin de beklendiğini kaydetti. 2022 yılına kadar Türkiye’de akıllı elektrik şebekelerine yönelik 9.3 miyar dolarlık yatırım yapılacağı beklentisine de işaret eden Slater “Birleşik Krallık yönetimi Türkiye’de akıllı şebekleler alanındaki yatırımları ve elektrik pazarındaki reformları destekliyor. İngiliz şirketlerinin Türkiye’deki bu çalışmaları desteklemesini de istiyor” dedi.

İTALYA VE TÜRKİYE ŞEBEKE SİSTEMLERİ SON DERECE BENZER

İtalya Büyükelçisi Luigi Mattiold yaptığı konuşmada, Türkiye ve ülkesi arasında yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi konusunda anlayış birliğinde olduğunu ifade etti. İtalya’nın enerji ithalatına bağımlı bir ülke olmakla birlikte enerji teknolojisi ihracatçıları arasında yer aldığını söyledi. İtalya’da yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam içinde yüzte 33’lük payı bulunduğunu kaydeden Mattiold, enerji tedarikini güçlendirmenin ve verimliliğin de ulusal enerji stratejilerinin önemli hedefleri arasında yer aldığını vurguladı. Verimlilik ve sürdürülebilirliği artıracak akıllı şebekelerin, düzgün şekilde işlemesi için olmazsa olmaz olarak nitelendirdi. İtalyan enerji şirketlerinin Türkiye’ye giderek daha fazla ilgi gösterdiğini kaydeden Mattiold, bu ilgiyi büyüme potansiyelinin yüksekliğine bağladı.

Mattiold, "İtalya ve Türkiye’nin enerji şebeke sistemleri son derece benzer. O yüzden İtalyan şirketlerinin çözümlerinin Türkiye’deki ihtiyaçlara devam verebileceğini düşünüyorum. Sekiz İtalyan şirketi bu yıl fuara katılıyor." dedi.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler