1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Barajlar Kralı Süleyman Demirel vefat etti

Barajlar Kralı Süleyman Demirel vefat etti

Enerji Günlüğü - Barajlar Kralı olarak da bilinen Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hayatını kaybetti.Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı,...

Barajlar Kralı Süleyman Demirel vefat etti

Enerji Günlüğü - Barajlar Kralı olarak da bilinen Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hayatını kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı, Süleyman Demirel dün akşam saat 02.05'te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, tedavi olduğu Özel Ankara Güven Hastanesi'nde 91 yaşında hayatını kaybetti.

Demirel, siyasete girmeden önce Devlet Su İşleri'nde Genel Müdürlük yapmış ve bu nedenle"barajlar kralı" lakabını almıştı. 1955'te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi.

Siyasete 1962 yılında Adalet Partisi (AP) İdare Kurulu üyesi olarak başlayan Süleyman Demirel, iki yıl içinde, 28 Kasım 1964′te genel başkanlığa seçildi. Kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükumetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev alan Süleyman Demirel, 10 Ekim 1965′te gerçekleştirilen seçimlerde ilk kez milletvekili oldu. Seçimlerden birinci çıkan partinin lideri, Isparta milletvekili Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Başbakanı olarak hükümeti oluşturdu. Süleyman Demirel, 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında beş kez daha hükümet kurdu. 12 Mart muhtırasından sonra “şapkasını alıp giden” Süleyman Demirel, Adalet Partisi 1973 seçimlerinden ikinci parti olarak çıkınca ana muhalefet lideri olarak siyasi hayatına devam etti.

Önceki ve Sonraki Haberler