1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Barbaros Hayreddin Akdeniz`e iniyor

Barbaros Hayreddin Akdeniz`e iniyor

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) üç boyutlu sismik gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, aramalar yapmak üzere Akdeniz'e indi. Sabah...

Barbaros Hayreddin Akdeniz`e iniyor

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) üç boyutlu sismik gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, aramalar yapmak üzere Akdeniz'e indi. 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'nin ilk sismik araştırma gemisi ilk planda gündemine aldığı Karadeniz'deki arama çalışmalarını tamamladı.

Gemi çalışmalar yapmak üzere bu kez Akdeniz'e gitti. Önce Antalya açıklarında, Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde Shell ve TPAO'nun ortak sondaj çalışması yapmayı planladığı bölgede petrol ve gaz arayacak. Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Arama Gemisi daha sonra Kıbrıs'ın güneyine geçecek. Barbaras Hayreddin'e, Rum Kesimi'nin yabancı şirketlerle birlikte doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yürüttüğü ihtilaflı bölgede Türk savaş gemileri eşlik edecek.

İHTİLAFLI SAHADA ARAMA YAPACAK

Barbaros Hayreddin'in iki ay içinde Ada'nın güneyine geçebileceğini belirten yetkililer, geminin rotasının Genelkurmay ile koordineli olarak çizileceğini ifade etti. Kıbrıs'ın güneyinde TPAO'ya ait ruhsatlar bulunduğunu hatırlatan bir yetkili, "Barbaros Hayreddin, ihtilaflı sularda KKTC ve TPAO adına görev alacak" dedi.

Geminin çalışma yapacağı tüm bölgelerde Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan da hak iddia ediyor. İsrail'in 2010'da kendi kıta sahanlığında zengin doğalgaz yataklarına ulaşmasının ardından, Rum-İsrail ittifakı ile ABD'li Noble şirketi Güney Kıbrıs'ın hak iddia ettiği 12'nci parselde doğalgaz varlığına ulaşmıştı.

Türkiye bu gelişmeler üzerine karşı hamle yaparak adadaki zenginliklerde KKTC'nin de payı olduğunu duyurdu. Rum Kesimi'nin tek taraflı tutumunun ardından ise TPAO, KKTC ile imzaladığı anlaşma kapsamında adanın güneyinde ruhsat sahibi olduğunu ilan etti.

Önceki ve Sonraki Haberler