1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Barroso: Şah Deniz II yatırımı AB açısından stratejik

Barroso: Şah Deniz II yatırımı AB açısından stratejik

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu Başkanı Barroso, Azerbaycan’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden doğalgaz taşımak için alınan, Şah Deniz II, TANAP...

Barroso: Şah Deniz II yatırımı AB açısından stratejik

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu Başkanı Barroso, Azerbaycan’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden doğalgaz taşımak için alınan, Şah Deniz II, TANAP ve TAP  nihai yatırım kararlarını AB’nin enerji güvenliği açısından 'stratejik’ olarak değerlendirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Şahdeniz II konsorsiyumunun, Azerbaycan’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden doğalgaz taşınmasını sağlayacak proje için alınan nihai yatırım kararını değerlendirdi. Bu kararı, AB’nin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi açısından ‘stratejik’ olarak nitelendiren Komisyon Başkanı Barroso, Şahdeniz II konsorsiyumunun kararının ‘Avrupa’nın enerji güvenliğinde stratejik bir kapı açtığını’ söyledi.

“KORİDOR AB’NİN DOĞALGAZ İHTİYACININ YÜZDE 20’SİNİ KARŞILAYABİLİR”

Barroso, ‘Projenin daha da genişlemesiyle koridor, uzun vadede AB’nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 20′sini karşılama potansiyeline sahiptir’ dedi. CIA verilerine göre AB’nin 2011′deki doğalgaz tüketimi 459.8 milyar metreküp olmuştu.

Projenin ortaklarından Norveçli Statoil, konsorsiyumdaki hisselerini yüzde 25.5′den yüzde 15.5′e indireceğini açıkladı. Statoil, yüzde 10 hisssesini projenin işletmecisi BP ve Azeri devlet enerji şirketi SOCAR’a 1.45 milyar dolar karşılığında satacak. Konsorsiyumda Total şirketi de bulunuyor.

Şahdeniz II’nin 2019 itibarıyla Avrupa’ya yılda 16 milyar metreküp doğalgaz sağlaması bekleniyor. Bunun 6 milyarı Türkiye tarafından kullanılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler