1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani: Irak`ta değişim artık kaçınılmazdır

Barzani: Irak`ta değişim artık kaçınılmazdır

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani IŞİD'in bir günde Kürt bölgesinin komşusu olduğunu dile getirerek, Irak'ta...

Barzani: Irak`ta değişim artık kaçınılmazdır

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani IŞİD'in bir günde Kürt bölgesinin komşusu olduğunu dile getirerek, Irak'ta değişimin artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Dün öğle saatlerinde Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesud Barzani, . IŞİD'in bir günde Kürt bölgesinin komşusu olduğunu, bunun neticesinde Irak'ta çok yeni bir durum ve bambaşka şartların ortaya çıktığını belirterek, Irak'ta değişimin artık kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Barzani Kürdistan bölgesinin geçen 10 yılda demokrasinin yerleşmesi için çok çaba gösterdiğini ancak Irak'ta olup bitenlerin tamamının anayasaya aykırı olduğunu aktardı.

Barzani,"Şayet Irak'ta hakim olan siyasi zihniyet değişmeyecekse bir kişinin gitmesinin anlamı olmaz. Aslolan Irak siyasetinde hakim zihniyetin değişmesidir. Siyasi sürecin başarısı, yeni makamlar verilmesi ve karşımıza yeni simalar çıkarılması değildir. Olması gereken, Irak'ta demokrasiye aykırı zihniyetin kalmamasıdır. Irak'ın egemenlik mekanizmasında esaslı değişikliklerin olması zaruridir" dedi.

ANAYASA IRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN GARANTİSİ

Bağdat hükümetinin, anayasayı defalarca alenen çiğnediğini ve yok saydığını savunan Barzani, "Bunun örnekleri çok görüldü. Irak Anayasası'na bağlılık, Irak'ın bütünlüğünün ve tek parça halinde kalışının garantisidir. Bu anayasada da belirtilmiştir" görüşünü savundu. Kürt bölgesinin son durumu, referandum ve bağımsızlık tartışmalarına da değinen Barzani, "Biz Kürdistan bölgesi olarak şartlarımızı daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Kendi sistemimizi kurmak ve kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek için çaba gösteriyoruz. Topraklarımızı tehditlerden korumak istiyoruz. Aynı zamanda Irak'taki terör tehlikesini de hesaba katarak önlemler alıyoruz." dedi.

BARZANİ-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Mesud Barzani, Başbakan Erdoğan ile yaklaşık 1,5 saat bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Irak'ta genel seçimlerin tamamlanmasının ardından beklenen değişimin gerçekleşmesi için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemine işaret edildi.

Görüşmede kriz yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin AFAD aracılığıyla gerçekleştirdiği insani yardımlarla, ekonomi ve enerji sektörü başta olmak üzere ikili ilişkiler de ele alındı.

Barzani'nin Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesi, Türkiye’nin Kürt bölgesi ile mevcut politikasını devam ettireceğini gösteriyor. Petrol de taraflar arasındaki en önemli konulardan biri. Kuzey Irak topraklarından çıkarılıp Türkiye üzerinden sevk edilen ilk petrolün parası 23 Haziran’da Halkbank'a yatırıldı. Bölgesel Kürt Yönetimi ile yapılan anlaşma gereği bankada biriken petrol gelirlerinin alınabilmesi için Başbakan Neçirvan Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Maliye Bakanı Rebaz Muhammed ve Enerji Bakanı Aşti Havrami'nin imzası gerekiyor.

MESUT BARZANİ TÜRKİYE'DE

Önceki ve Sonraki Haberler