1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani: Petrol hamallığı yapmayacağız

Barzani: Petrol hamallığı yapmayacağız

Enerji Günlüğü – Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani,petrolde hamallık yapıp Bağdat’a teslim ederek daha sonra bunun karşılarında...

Barzani: Petrol hamallığı yapmayacağız

Enerji Günlüğü – Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani,petrolde hamallık yapıp Bağdat’a teslim ederek daha sonra bunun karşılarında kırmızı kart olarak kullanılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Erbil'de milletvekillerine konuşan Barzani, "Bağdat siz hamallık yapın, petrolü bize teslim edin biz istediğimiz yere satarız. Irak bütçesine göndeririz ve zamanı gelince Kürdistan'a karşı kırmızı kart niteliğinde kullanırız." diyor ifadesini kullanan Barzani bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Kürt Bölgesi'nin enerji politikalarını anlatan Barzani,bölge ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmazlığı konusunda 2007 yılında bir taslak hazırladıklarını ifade etti. Barzani," Bu taslağı Irak Başbakan'ı Nuri El Maliki'ye verdim. Bu taslak üzerine anlaştık. Bu taslak iki tarafı da bağlayıcı niteliktedir. Eğer taslak yok hükmünde kabul ediliyorsa, herkes Irak anayasasına göre politikasını yürütür. " dedi.

Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'nin Kürt Bölgesi ile petrol ticareti yapacağının kimsenin hayal bile etmediğini aktaran Kürt Yönetimi Başbakanı, şu anda bölgelerinde 23 ülkeden 50 şirketin enerji alanında faaliyet gösterdiğini ifade etti.

ŞEHRİSTANİ SON YAPTIĞIMIZ ÖNERİLERE CEVAP BEKLİYORUZ

Öte yandan Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani, bugün Londra'da katıldığı bir konferanstaki konuşmasında, Kuzey Irak'ta üretilen ham petrolün, Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) ile Bağdat hükümeti arasında anlaşma sağlanmadan ihraç edilmesi halinde gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. Ülkenin petrol ihracının sadece resmi pazarlama kurumu SOMO tarafından yapılabileceğini belirten Şehristani,

" Türkiye ve Bölgesel Kürt Yönetimine bunun devam etmesine izin vermeyeceğimizi bildirdik... Son yaptığımız önerilere cevap bekliyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler