1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani: Petrolün kontrolünü Bağdat`a bırakamayız

Barzani: Petrolün kontrolünü Bağdat`a bırakamayız

Enerji Günlüğü - IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, petrolde kontrolü Bağdat Merkezi Yönetimi'ne bırakamayacaklarını söyledi.Irak Kürt Bölgesi Yönetimi...

Barzani: Petrolün kontrolünü Bağdat`a bırakamayız

Enerji Günlüğü - IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, petrolde kontrolü Bağdat Merkezi Yönetimi'ne bırakamayacaklarını söyledi.

Irak Kürt Bölgesi Yönetimi hükümetinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasal hakları olan petrol meselesinden feragat etmeyeceklerini belirterek, "Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız" dedi.

ANLAŞMAYA UYMADIĞIMIZ İDDİASI YALAN

Erbil-Bağdat arasındaki petrol sevkiyatı sorunu, Irak'ın 2015 bütçesi ve Bağdat tarafından gönderilmeyen memur maaşlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Barzani, Kürdistan bölgesinin 2 Aralık 2014 tarihinde Erbil-Bağdat arasında varılan anlaşmaya uymadığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek, "Kürdistan bölgesininpetrol siyaseti, Irak Anayasası'nın kanunlarına göre belirlenir. Petrol meselesinde tamamen anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Bu anlamda anayasal hakkımızdan feragat etmemiz söz konusu olamaz. Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız. Kürdistan bölgesi olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve karşılıklı anlayış üzerinden çözmek istiyoruz" dedi.

Kürdistan bölgesinin önceliğinin Bağdat ile olan bütün sorunları ve anlaşmazlıkları bir çözüme kavuşturmak ve 2015 bütçesinin uygulanmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Barzani, şayet Irak anlaşmaya bağlı kalmaz ve bütçe yasasını uygulamazsa Kürdistan bölgesinin başka çareler aramak zorunda kalacağını ifade etti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, önceki gün medya mensuplarıyla buluşup, petrol sevkiyatı, ekonomik kriz ve ülkedeki güvenlik durumuyla ilgili açıklamalar yapmış ve IKBY hükümetini varılan anlaşmaya uymamakla suçlamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler