1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Barzani: Türkiye’ye değil, Türkiye üzerinden petrol satıyoruz

Barzani: Türkiye’ye değil, Türkiye üzerinden petrol satıyoruz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Türkiye ile varılan anlaşmanın  Türkiye üzerinden petrol ihraç etme anlaşması olduğunu söyledi.

Barzani: Türkiye’ye değil, Türkiye üzerinden petrol satıyoruz

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Türkiye ile varılan anlaşmanın  Türkiye üzerinden petrol ihraç etme anlaşması olduğunu söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, son dönemde Irak basınında eleştirilen IKBY’nin Türkiye ile yaptığı 50 yıllık petrol anlaşması hakkında açıklama yaptı. Haberleri yalanlayan Barzani, “Türkiye ile 50 yıllık anlaşmamız, Türkiye’ye petrol satma değil, Türkiye toprakları üzerinden petrol ihraç etme anlaşmasıdır. Ve bu sözleşme Irak Anayasası’nın IKBY’ye tanıdığı yetkiler uyarınca yapıldı” ifadelerini kullandı. 

“PROTESTOLAR İSTİSMAR EDİLİYOR”

Son bir haftadır memurların maaşlarının ödenmemesi nedeniyle yaşanan ekonomik kriz yüzünden meydana gelen protesto gösterilerine ilişkin de açıklama yapan Barzani, adını açıklamadığı bazı tarafları protestoları istismar etmek ve yolundan saptırmakla suçladı. Barzani, başkalarının haklarını ihlal etmediği sürece, IKBY vatandaşlarının görüşlerini özgürce ifade edebilmeleri için barışçıl gösterileri desteklediklerini söyledi. 

IKBY’nin Bağdat ile petrol gelirini paylaşmak konusunda yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle Bağdat yönetimi IKBY memurlarının maaşlarını göndermiyor. Bölgede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle Süleymaniye vilayetinde yaklaşık bir haftadır can kayıplarının da yaşandığı protesto gösterileri düzenleniyor. 

BAĞDAT YÖNETİMİNİN NAKİT SIKINTISI İÇİN ÇİN DEVREDE

Öte yandan Irak Merkezi Yönetim de nakit sıkıntısı çekiyor. Çin ise, nakit sıkıntısı içindeki Irak'ı kurtaracak bir anlaşmaya hazırlanıyor.

Çin devlet şirketi China ZhenHua Oil Co, uzun vadeli petrol tedariki karşılığında peşin ödeme yaparak nakit sıkıntısı içindeki Irak hükümetini kurtaracak milyarlarca dolar büyüklüğünde bir sözleşme imzalayacak. Irak'ın petrol pazarlama şirketi SOMO, açtığı ihaleye gelen teklifler sonrasında Çin'den ZhenHua'yı seçti. Nihai karar Başbakan Mustafa Al-Kadhimi tarafından verildi. SOMO'nun geçtiğimiz ay açtığı ihaleyi kazanan Çinli şirket ayda 4 milyon varil, (günde 130 bin varil) petrol alacak ve 1 yıllık petrolün parasını peşin olarak ödeyecek. Bir yıllık petrol için peşin ödeme Irak'a 2 milyar dolardan fazla gelir sağlayacak.

Bu, Çin'in devlet kontrolündeki banka ve şirketlerinin zor durumdaki petrol üreticisi ülkelere destek sağlamasının son örneği olacak. Çinli şirketler ve bankalar daha önce de geri ödemesi petrol olarak yapılacak şekilde Angola, Venezuela ve Ekvator'a milyarlarca dolar kredi vermişlerdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler