1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Başarı isteyen yenilenebilir enerji kooperatiflerine tavsiyeler

Başarı isteyen yenilenebilir enerji kooperatiflerine tavsiyeler

Enerji Günlüğü - Başarılı olmak isteyen yenilenebilir enerji kooperatiflerinin net prensipler belirlemeleri, sosyal gücü kullanmaları, demokratik ve açık...

Başarı isteyen yenilenebilir enerji kooperatiflerine tavsiyeler

Enerji Günlüğü - Başarılı olmak isteyen yenilenebilir enerji kooperatiflerinin net prensipler belirlemeleri, sosyal gücü kullanmaları, demokratik ve açık olmaları gerektiği ifade edildi.

Solar TR2016’nın üçüncü gününde düzenlenen Enerji Kooperatifleri Üzerine Eğitim Atölyesi, Avrupa Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Federasyonu REScoop tarafından çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace işbirliği ile düzenlendi. 

Oturumu yöneten REScoop Proje Yöneticisi Stanislas d’Herbemont’un sunumuna göre, REScoop’un çatısı altında 650 bin vatandaşa enerji ulaştıran 1240 üyesi var. Tüm bu kooperatiflere yapılan toplam yatırım 2 milyar Euro’yu buluyor, toplam ciro ise 950 milyon Euro. Toplam 1.100 kişiye istihdam sağlıyor. 

ENERJİ KOOPERATİFLERİNE TAVSİYELER

REScoop Proje Yöneticisi Stanislas d’Herbemont, başarılı olmak isteyen kooperatiflere ise federasyon olarak dikkat ettikleri başlıklar üzerinden tavsiyelerde bulundu: “Net prensipler belirleyin. Neden bunu yapıyorsunuz? Küçük başlayın, hali hazırda ilk adımı atmanız önemlidir, unutmayın. Sosyal gücü kullanın. Demokratik ve açık olun. Sizden önce bu işi yapan ve başarılı olan örnekleri dinleyin, onların deneyimlerinden öğrenin. Yenilikçi projeler geliştirin. Paydaşlarla ilişkiniz açısından da üyelerinizi paydaşınız olarak görün. Varlıklarınızın farkında olun. Vatandaşların endişelerini bilin. Yerel idarelerin desteğini alın.” 

Yeni kooperatiflere diğer Rescoop’larla fikir alışverişi ve deneyim paylaşımı yapmak için iletişim kurmalarını da tavsiye eden Stanislas d’Herbemont, dünyadan başarılı kooperatiflerden örnekleri paylaştı. Fransa’da bulunan ve küçük bir köy olan Combrailles’te 2010 yılında, sakinlerin elektrik üretmeye karar verdiklerini ve böylece kooperatif olma yolunda ilk adımı attıklarını anlattı: 

“Böyle bir girişim kurmak için çok büyük projelere ihtiyacınız yok. Combrailles’te proje sadece okulun 250 kW ve belediye binasının ise 100 kW elektrik üretmesiyle başladı. Şimdi burada çocuklar projenin en büyük avukatları.. Aslında önemli olan da bu... Zamanla dönüşüm devam edecek. Belçika’da Courant D’Air ise sadece nükleerle savaşmak için kurulmuştu. Fakat zamanla hayır demenin yeterli olmadığını düşünerek, çözüm için alternatif sunmaya karar verdiler. Şimdi yeşil enerji sunan bir kooperatif haline geldi. İngiltere’deki Kilbraur Çiftliği 67.5 MW kurulu güce sahip bir rüzgar gücü kooperatifidir.2002 yılında kurulan Fransa’daki Eoliennes, 89 üyesiyle 8MW kurulu kapasiteye ulaştı. Yerel yönetimlerin desteğini de alan Ecopower, 50 bin üyesiyle, Belçika’nın en büyük kooperatifi haline geldi. İspanya’da toplam yatırım tutarı 6 milyon Euro’ya ulaşan Som Energia, 40 bin üyesi ile yenilenebilir enerji konusunda ülkedeki tek kooperatif. 1991’de kurulan Alman EWS en eski yenilenebilir enerji kooperatiflerinden biri ve 137 bin kişiye elektrik sağlıyor.” 

Melis ÇALAPKULU – Özgür GÖZLER - Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler