1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Başarır: Rus gazını neden Avrupa’dan çok daha pahalıya alıyoruz?

Başarır: Rus gazını neden Avrupa’dan çok daha pahalıya alıyoruz?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de Avrupa ülkelerinin Rus doğalgazının bin metre küpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 250-280 dolara almasının nedenlerini sordu.

Başarır: Rus gazını neden Avrupa’dan çok daha pahalıya alıyoruz?

Enerji Günlüğü - CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de Avrupa ülkelerinin Rus doğalgazının bin metre küpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 250-280 dolara almasının nedenlerini sordu.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile verdiği önergesi verdi. Rus doğalgazı ve Mersin Akkuyu’daki nükleer enerji santrali yatırımları nedeniyle Türkiye’nin Rusya’ya enerji bağımlılığının çok fazla artacağını ve bunun tehlikeli olduğunu belirten Başarır, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’e boru hatlarıyla ülkemiz üzerinden geçen doğalgazın nasıl bizden uzaktaki Avrupa ülkelerinde daha ucuz olduğunu sordu. 

TÜRKİYE NEDEN UZUN VADELİ PETROL ENDEKSLİ ANLAŞMALAR YAPIYOR?

Avrupa ile Türkiye’nin aldığı Rus gazı fiyatı arasındaki bu ürkütücü farkın gerekçelerini soran Başarır, ayrıca doğalgaz alımında, Avrupa ülkeleri kısa dönemli petrol endeksli anlaşmalara yönelirken, Türkiye’nin neden uzun vadeli petrol endeksli anlaşmalar yaptığını da sordu.

HALK SOBAYA DÖNMEYE BAŞLADI

Başarır, “Son iki yılda doğalgaza yüzde 60 zam yapıldı. İnsanlar doğalgazı bırakıp sobaya dönüyor” diyerek, halka daha ucuz doğalgaz faturaları yansıması için ne tür çalışmalar yapıldığını sordu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler