1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Başbakan izin vermeden İsrail`le proje olmaz!

Başbakan izin vermeden İsrail`le proje olmaz!

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, İsrail Türkiye arasında doğalgaz boru hattı kurulacağına yönelik iddiaları değerlendirdi. İsrail...

Başbakan izin vermeden İsrail`le proje olmaz!

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, İsrail Türkiye arasında doğalgaz boru hattı kurulacağına yönelik iddiaları değerlendirdi. İsrail gazını taşıyacak boru hattı gibi projeler için bazı şartların oluşması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, “Başbakan'ın belirttiği şartlar yerine gelmeden İsrail'le projeye başlamayız” dedi.

CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiyle ilgili merak edilen konuların ayrıntılarını paylaştı. Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral ile ilgili konuşan Yıldız, “Öne çıkan ülke varken son anda atak yapan ülkeler de doğdu. 22 milyar dolarlık bir projeye hazine garantisi olmadan başlıyoruz. Nükleerde biz seçiyoruz dediğimiz anda ikinci bir teklif daha geliyor bize. Çok sıkı, titizlikle eleme yapıyoruz. Anlaşma 60 yıllığına olacak. Müzakere süreci 1-2 ay daha uzayabilir. Ama nihayetlendirme noktasına geldik. Santralde 2 milyar metreküp petrol kullanacak. 22 milyarlık projenin 8-9 milyarlık kısmını biz yapacağız” diye konuştu.

ABD’NİN KAYA GAZI DOĞALGAZ FİYATLARINI DÜŞÜRÜR

Bakan Yıldız’ın bir diğer gündemi de kaya gazıydı. Kaya gazında ABD'nin 3-4 yıl içindeki yatırımlarının doğalgaz fiyatlarını düşürebileceğini söyleyen Taner Yıldız, “2012'de tüketim artışı yüzde 6. Devreye aldığımız santrallerdeki artış yüzde 8'leri buldu. Arzın talepten fazla olmasını arzuluyoruz. 2013'ü de benzer bir şekilde kapamayı düşünüyoruz. Enerji sektörü Türkiye'nin büyümesinden daha hızlı büyüyor. Arz güvenliğiyle ilgili sıkıntımız yok. Aksine fazlamız var. Bu fazla artacak gibi görünüyor” dedi.

CHEVRON’DAN GELEN 100 MİLYON $ PETROL ARAMADA KULLANILACAK

Petrol aramaları için çok ümitliyim. Dışa bağımlılık ne kadar azalırsa o kadar iyi. Chevron'dan aldığımız 100 milyon dolar tazminatı da aramada kullanacağız. İran ile petrol alımında stabil halde gidiyoruz. İran bizim kaynak tedarikimizde önemli. 2012'de 6 milyar dolarlık petrol aldık. Biz her yaptırım karşısında bazı ülkeler gibi benzer reaksiyonlar verecek bir durumumuz yok. İran'dan alımı sıfırlayalım diyemem. Vatandaş için.

Konuyla ilgili diğer haberler için tıklayınız…

Zorlu, İsrail gazını Türkiye’ye mi getirecek?

İsrail basını: İsrail’den Türkiye’ye 2 milyar $’lık doğalgaz teklifi!