1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Başbakan`ın ABD ziyaretinde enerji öncelikli

Başbakan`ın ABD ziyaretinde enerji öncelikli

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği ABD ziyaretinde, enerji konusunun ön plana çıkması bekleniyor. Ziyarette...

Başbakan`ın ABD ziyaretinde enerji öncelikli

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta gerçekleştireceği ABD ziyaretinde, enerji konusunun ön plana çıkması bekleniyor. Ziyarette gündemin öncelikli maddelerinin, Türkiye'nin İran ile süresi dolacak olan petrol alım kontratının yanı sıra Irak merkezi hükümeti ve Kürt yönetimi ile hayata geçirilmesi öngörülen enerji projelerinin olduğu belirtiliyor.

Enerjinin ağırlıklı bir yer tutması nedeniyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Başbakan'ın ABD ziyaretine katılacak. Türkiye, Kuzey Irak’tan tankerle petrol alıp, karşılığında akaryakıt ihraç ediyor. Irak Merkezi Yönetimi ise, Kuzey Irak Kürt Yönetimi ile yeni enerji anlaşmalar yapmak isteyen Türkiye'nin önüne çıkarak, Türkiye ile Kürt yönetimi arasındaki yakınlaşmadan rahatsızlık duyduğunu dile getiriyor. Türkiye'nin, İran’dan süresi temmuz sonu bitecek yıllık 9 milyon tonluk petrol alım kontratı var. Nükleer programı nedeniyle İran’a ambargo uygulayan ABD’nin talepleri doğrultusunda bu ülkeden petrol alımını azaltan Türkiye’nin diğer taraftan İran’dan petrol alımı için 4 Haziran 2013'’e kadar sürecek olan muafiyeti var.

Önceki ve Sonraki Haberler