1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Başbakan’ın köylüsünden 550 milletvekiline HES mektubu

Başbakan’ın köylüsünden 550 milletvekiline HES mektubu

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köylüsü Av. Remzi Kazmaz, Türkiye genelindeki akarsular üzerine kurulması planlanan 2 bin 400 hidroelektrik...

Başbakan’ın köylüsünden 550 milletvekiline HES mektubu

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın köylüsü Av. Remzi Kazmaz, Türkiye genelindeki akarsular üzerine kurulması planlanan 2 bin 400 hidroelektrik santralini (HES) yakından ilgilendiren Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı’nın durdurulması için 550 milletvekiline mektup yazdı. Mektupla birlikte Fırtına Vadisi üzerine kurulmaya çalışılan bir santrale karşı verilen mücadelenin hikayesinin anlatıldığı Vatandaş Mustafa filmini de vekillere gönderenAv. Remzi Kazmaz, “Bu tasarı geçerse Yurttaş Kazım ineğini satıp dava açamayacak, Vatandaş Mustafa Fırtına Vadisi’ndeki santral inşaatını durduramayacak. Doğayı korumak için son çare sizsiniz. Doğa ölüyor. Bunun sorumlusu da siz olursunuz” dedi.

LİSANS İPTALLERİ ORTADAN KALKACAK

Açtığı davalarla derelerdeki HES’lerin yürütmesini durduran ve Derelerin Avukatı olarak bilinen Remzi Kazmaz mektubunda; Tasarı’nın ‘Kamu yararı ve Faaliyet durdurma’ başlığı altındaki ‘Geçici 14. madde’ ile artık lisans işlemlerinde hiçbir koşulda iptal durumu oluşmayacağına dikkati çekti. Geçmişte üretim lisansı verilen firmaların belirlenen süre içindeki projelerini bitirmemiş veya hiçbir çalışma yapılmamış olsa dahi lisanslarının devam edeceğini belirten Kazmaz, “Böylece yaşam alanları vadiler, madenler, yeraltı kaynakları, derelerimiz, tarihi ve kültürel varlıklarımız, koruma öncelikli alanlarımız bu yasayla birlikte bakanlığın, siyasi iktidarın inisiyatifinde olacak” diye konuştu.

MAHKEMELERİN YETKİLERİ SINIRLANIYOR

Şu anda derelerde yapılan yanlış uygulamalara sadece mahkemelerin ‘dur’ diyebildiğini ancak geçirilmek istenen tasarıyla yargının da devre dışı kalacağını ileri süren Kazmaz, şöyle devam etti: “Mahkemeler bu projeleri denetleyebilmek için yürütmeyi durdurma kararı veriyordu. Haliyle yapılan bilirkişi keşifleri ile ilgili kesin sonuç alınıncaya kadar HES firmaları o vadide herhangi bir çalışma yapamıyordu. Bu tasarının yasallaşmasıyla yürütme ve idare 14. Madde gereği “Kamu Yararı” var diyerek mahkeme kararlarını dolaylı olarak etkileyecek ve HES firmasının önünü açacak. O firma zaten mahkemeden karar çıkana kadar yapması gerekenleri bitiriyor ve mahkeme karar verse bile ortada bitmiş yasaya ve hukuka uygun olmayan bir proje oluşuyor.Bu yasa HES’lere af getiriyor, mahkemelerin yetkilerini sınırlıyor. Bugüne kadar çevreciler, köylüler ve hukukçular bu doğa katliamına karşı mahkemelerde hak ve hukuk mücadelesi yaptı. Birçok HES projesi mahkemeler tarafından iptal edildi veya yürütmeyi durdurma kararı verildi. Mahkemelerin bu adaletli davranışı belli çevrelerde tedirginlik yarattı. Artvin’de, Hopa’da, Fındıklı’da, Fırtına Vadisi’nde, Çayeli Senoz’da, Çataldere’de, Güneysu’da, Rize Askaroz deresinde, Ambarlık’ta, İkizdere’de, Trabzon Çaykara Solaklı Vadisi’nde, Tonya’da, Giresun Keşap’ta, Bulancak’taki HES Projesi mahkeme kararıyla durduruldu.”

Önceki ve Sonraki Haberler