1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Başkent Doğalgaz’a İran da talip

Başkent Doğalgaz’a İran da talip

Enerji Günlüğü - İran Milli Gaz Şirketi NIGC'nin Başkentgaz özelleştirme ihalesine katılabileceği bildiriliyor.Başkent Doğalgaz’ın satışı için...

Başkent Doğalgaz’a İran da talip

Enerji Günlüğü - İran Milli Gaz Şirketi NIGC'nin Başkentgaz özelleştirme ihalesine katılabileceği bildiriliyor.
Başkent Doğalgaz’ın satışı için son teklif verme tarihi 18 Ocak 2013. Zaman'da yer alan habere göre ihale için son haftaya girilirken İran milli gaz şirketi NIGC de Başkentgaz’ın satışıyla yakından ilgileniyor. Ve NIGC, ihale dokümanlarını aldı. Özelleştirme İdaresi mevzuatı gereği ihaleye teklif verebilmek için tanıtım dokümanı ve şartnamesinin alınması zorunlu. Başkentgaz ihalesine Iran milli gaz şirketinin duyduğu ilgi, iki ülke arasındaki doğalgaz ticaretine bağlanıyor.
Ocak 2013 tarihi itibarıyla 1 milyon 413 bin abonesi olan ve Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkentgaz, ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteriyordu. Daha sonra yapılan mevzuat değişikliği ile Başkentgaz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) devredilerek özelleştirme kapsamına alındı. Şirket gerek Büyükşehir ve gerekse ÖİB kapsamında faaliyet gösterirken birkaç kez satışa çıkarılmış, yerli ve yabancı şirketler ihaleyle yakından ilgilenmelerine karşı satış süreci olumsuz sonuçlanmıştı. ÖİB geçen yıl da Başkentgaz’ın satışı için duyuru yapmış ve son teklif tarihini 17 Aralık 2012 olarak açıklamıştı. Ancak İdare, yatırımcılardan gelen talep üzerine teklif tarihini 18 Ocak 2013’e uzatılmıştı. Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin satışında sona gelinirken, ihaleye girecek şirketlerin 50 milyon dolarlık teminat yatırma mecburiyeti var. İran milli gaz şirketi NIGC, ihale için şartname alırken, teminat yatırarak ihaleye girip girmeyeceği ise belli değil.

Önceki ve Sonraki Haberler