1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Batı Raman Türkiye’nin petrol ihtiyacının üçte birini karşılayabilir

Batı Raman Türkiye’nin petrol ihtiyacının üçte birini karşılayabilir

Enerji Günlüğü - Batman’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük petrol rezervine sahip olan Batı Raman sahasında madencilik yöntemiyle gerçekleştirilecek...

Batı Raman Türkiye’nin petrol ihtiyacının üçte birini karşılayabilir

Enerji Günlüğü - Batman’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük petrol rezervine sahip olan Batı Raman sahasında madencilik yöntemiyle gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarıyla Türkiye’nin günlük petrol üretiminin üçte birinin karşılanabileceği kaydedildi. 

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Türkiye’de Petrol ve Doğal Gaz Aramacılığı: Gelecek Stratejileri’ oturumunda Batman Batı Raman Petrol Sahası’nı ekonomiye kazandırmak amacıyla geliştirdikleri madencilik yardımıyla geliştirilmiş petrol üretimi metodu hakkında bilgi veren Yakın Dogu Üniversitesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisligi Bölümü Başkanı Dr. Serhat Canbolat, bu metod ile Türkiye’nin günlük petrol üretiminin üçte birinin karşılanabileceğini söyledi.

2.5 MİLYAR DOLAR YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ 65 MİLYAR OLACAK 

Türkiye’nin günlük ham petrol ihtiyacının günde 750 bin varil olduğunu ve bu yöntemle sahanın üretim oranının yüzde 5.5’dan en az yüzde 60’a çıkarılabileceğini ifade eden Canbolat, "60 dolarlık ham petrol fiyatıyla günde 250 bin varil petrol üretimi düşünüyoruz bu yöntemle. Türkiyenin günlük petrol ihtiyacı 750 bin varil. Yani biz 2.5 milyar dolarlık bir yatırımla 65 milyar dolarlık bir varlığımızı ekonomimize katmış olacağız. Olayın ön çalışmaları da olacak ve Aralıktan sonra buna da başlayacağız” dedi.

Canbolat ağır petrolün gravitesi çok düşük olan normal yollarla akmayan petrol anlamına geldiğini belirterek, bu ağır petrolün üretilmesi için kullanılan metodların hepsini harmanlayarak geliştirdikleri bu yöntemi sahaya madencilik yöntemiyle indikten sonra buhar enjekte ederek petrolü ısıtmak ve akışını sağlamak olarak tarif etti. 

Sabiha KÖTEK - Antalya/ Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler