1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Batıçim, İzmir’de atıktan yakıt türetme tesisi kuracak

Batıçim, İzmir’de atıktan yakıt türetme tesisi kuracak

Batıçim, İzmir’in Bornova ilçesinde bulunan çimento fabrikasında enerji ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla 150.000 ton/yıl kapasiteli Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi kuracak.

Batıçim, İzmir’de atıktan yakıt türetme tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Batıçim Batı Anadolu Çimento San. A.Ş. tarafından İzmir İli, Bornova İlçesi Naldöken Mahallesi sınırları içerisinde Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi kurulması planlanıyor.  

Proje ile mevcut Çimento Fabrikası’na ait Atık Yakma ve Beraber Yakma Lisansı kapsamında fabrikaya enerji geri kazanımı amacıyla alınan geri kazanımı mümkün olmayan atıkların işlenerek “Yakma ve Beraber Yakma” işlemi için uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. 

Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi (ATY Tesisi), çimento fabrikasına atıktan yakıt hazırlama amaçlı olarak kurulacak. ATY tesisinde, çimento fabrikasına yakıt amaçlı değişik tip ve özellikteki atıklar parçalanarak tesisin besleme sistemine uygun hale getirilecek. Çimento fabrikası için istenen kalorifik değere sahip atık doğrudan ek yakıt olarak kullanılacak.

Çimento Sanayi dünya çapında yoğun enerji gerektiren bir sektör olup, yakıt maliyetleri işletme giderlerinin %25 ila 30’unu teşkil etmektedir. Bu nedenle çimento fabrikalarında enerji verimliliği son yıllarda önemli ölçüde gelişme göstermiş, maliyetleri daha da düşürmek için alternatif yakıt türleri aranmaya başlanmıştır. Atıkların çimento fırınlarında alternatif yakıt olarak kullanılması, atıklardan azami seviyede enerji teminine imkân vermektedir. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler