1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Batısöke Çimento, Aydın’da atıktan yakıt üretecek

Batısöke Çimento, Aydın’da atıktan yakıt üretecek

Batısöke Söke Çimento, 85 milyon TL yatırımla Aydın’daki çimento fabrikasında yakıt olarak kullanmak amacıyla 150.000 ton/yıl kapasiteli “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi” kuracak.

Batısöke Çimento, Aydın’da atıktan yakıt üretecek

Enerji Günlüğü - Aydın’ın Söke ilçesinde  Batısöke Söke Çimento tarafından işletilmekte olan çimento fabrikasının yakıt ihtiyacı için 150.000 ton/yıl kapasiteli “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi” kurulacak.

Batısöke Söke Çimento Sanayii T.A.Ş., Aydın İli, Söke İlçesinde yer alan Çimento Fabrikası alanı içindeki 8.100 m2’lik alan üzerinde 150.000 ton/yıl kapasiteli “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi” kurmayı planlıyor. 

85 milyon TL yatırımla gerçekleştirilecek olan proje ile fabrikaya enerji geri kazanımı amacıyla alınan geri kazanımı mümkün olmayan atıklar işlenerek “Yakma ve Beraber Yakma” işlemi için uygun hale getirilecek. 

Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi (ATY Tesisi), çimento fabrikasına atıktan yakıt hazırlama amaçlı olarak kurulacaktır. ATY tesisinde, çimento fabrikasına yakıt amaçlı değişik tip ve özellikteki atıklar parçalanarak tesisin besleme sistemine uygun hale getirilecektir. Çimento fabrikası için istenen kalorifik değere sahip atık doğrudan ek yakıt olarak kullanılacak 

Çimento Sanayi dünya çapında yoğun enerji gerektiren bir sektör olup, yakıt maliyetleri işletme giderlerinin %25 ila 30’unu oluşturuyor. Bu nedenle çimento fabrikalarında enerji verimliliği son yıllarda önemli ölçüde gelişme göstermiş, maliyetleri daha da düşürmek için alternatif yakıt türleri aranmaya başlanmıştır. Atıkların çimento fırınlarında alternatif yakıt olarak kullanılması, atıklardan azami seviyede enerji teminine imkân veriyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler