1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Batman-Dörtyol hattı onarıldı

Batman-Dörtyol hattı onarıldı

Geçen hafta hasar oluşarak sızıntı yaşanan Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nda onarım çalışmaları tamamlanarak sevkiyata hazır hale geldi.

Batman-Dörtyol hattı onarıldı

Enerji Günlüğü - Geçen hafta hasar oluşarak sızıntı yaşanan Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nda onarım çalışmaları tamamlanarak sevkiyata hazır hale geldi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı'nın sevkiyata hazır hale geldiğini, teknik inceleme ve değerlendirmenin tamamlanmasının ardından operasyonların başlayacağını bildirdi. 

BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, 22 Mart 2023 günü Batman'da bulunan ham petrol boru hattında hasar meydana geldiği, meydana gelen hasar sonucunda oluşan petrol sızıntısını kesmek için bölgeyi besleyen vanaların 2 dakika içerisinde uzaktan kapatılarak petrol akışının durdurulduğu, BOTAŞ Acil Durum Müdahale Ekipleri ve Batman Valiliği teknik ekipleri tarafından ivedilikle müdahale edildiği hatırlatıldı. 

Açıklamada şu bilgiler verildi: "Acil Durum Müdahale Merkezi koordinasyonunda Batman Valiliği, DSİ ve AFAD iş birliğiyle yapılan çalışmalar sonucu Batman Çayı üzerinde 5 farklı noktada bariyerler kurularak sızan ham petrol, kontrollü alana yönlendirilmiş ve yayılımı durdurulmuştur. Petrol sıyırıcılar vasıtası ile toplanan petrol, tankerler vasıtası ile bertaraf edilmek üzere bertaraf sahalarına taşınmıştır. Petrolün yayılımının durdurulmasının akabinde baraj, sulama kanalları ve içme suyu altyapıları başta olmak üzere bütün çevresel tedbirler alınarak boru hattının onarım çalışmalarına başlanmış, 26 Mart 2023 tarihinde hasarlı borunun değişimi tamamlanarak boru hattı, petrol sevkiyatına hazır hale getirilmiştir. Boru hattı üzerinde sürdürülen teknik inceleme ve değerlendirmelerin tamamlanmasına müteakip operasyonlara başlanacaktır. Meydana gelen petrol sızıntısına 87 acil müdahale personeli ile 12 skimmer, 9 zodyak bot, 1 deniz temizlik teknesi, 4 iş makinesi ve çok sayıda acil müdahale ekipmanıyla müdahalede bulunulmuştur. 5312 Sayılı Kanun kapsamında, Deniz ve Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Yetki Belgesine sahip tek kamu kuruluşu olan BOTAŞ, bölgede çevre temizlik çalışmalarını büyük titizlikle yürütmektedir. Ekiplerimizin 7/24 esaslı çalışmaları sonucu hasar onarım çalışmaları tamamlanmış olup bölgede havadan ve karadan yapılan kontroller ve ölçümler doğrultusunda yapılan çevre temizlik çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir."

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler