1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Bayraktar: Biyodizel yakıta ÖTV indirimi gelebilir

Bayraktar: Biyodizel yakıta ÖTV indirimi gelebilir

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Biyodizel yakıta ÖTV indirimi gelebileceğini açıkladı.Çevre ve Şehircilik Bakanı...

Bayraktar: Biyodizel yakıta ÖTV indirimi gelebilir

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Biyodizel yakıta ÖTV indirimi gelebileceğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar AAmuhabirine yaptığı açıklamada, biyodizelden alınan ÖTV ve kanunen atık yağları bedelsiz teslim etmesi gerekirken fahiş fiyatlar talep eden işletmelerin, biyodizel maliyetlerinin artmasına neden olduğunu belirterek, "Herkesin memnun kalacağı bir orta yol bulup atık yağların geri kazanım oranını şahlandıracağız. Biyodizele uygulanan ÖTV'nin indirilmesi için Maliye Bakanlığı ile görüşüyoruz" dedi.

Bayraktar, bitkisel atık yağların yarattığı çevre felaketinin önüne geçmek ve bu yağları ekonomiye geri kazandırmak için kolları sıvadıklarını söyledi.

Atık geri dönüşümünü çağdaş, sürdürülebilir şehirleşmenin temel taşı olarak gördüklerini dile getiren Bayraktar, bu nedenle bitkisel atık yağların geri kazanılmasını da çok önemsediklerini bildirdi.

Bakan Bayraktar, "Toplamak yerine lavabodan döktüğümüz bu yağlar evimizin tesisatını tıkıyor, şehrimizin kanalizasyonuna zarar veriyor. Zararı bununla da bitmiyor, atıksuyun güzergahındaki her karış toprağa, suya, etrafındaki canlılara bulaşıyor. Bu sular, derelerimize, ırmaklarımıza sızıyor, onları da kirletiyor. Bu felaketin önüne geçmek Bakanlığımızın görevidir" diye konuştu.

300 milyon TL'lik yük

Yılda 400 bin tona yakın bitkisel atık yağ oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, bunun ancak yüzde 3-4’lük kısmını toplayabildiklerini belirtti.

Geri kalan atık yağların kanalizasyona karıştığını, bu durumun atıksu arıtma tesislerine getirdiği yükün 300 milyon lirayı bulduğunu anlatan Bayraktar, "Ekonomiye geri kazandırabileceğimiz bir maddeyi lavabodan dökerek kendimize zarar veriyoruz. Bakanlık olarak bu akışı memleketimizin hayrına döndürecek çalışmalara başladık. Toplanan bitkisel atık yağ miktarını artırma konusunda önümüzdeki her alternatifi değerlendirip ona göre adım atacağız" dedi.

ÖNEMLİ BİR ADIM...

Bitkisel atık yağların farklı yollarla geri kazanıldığına işaret eden Bayraktar, atık yağların sabuna, yemlik yağa dönüştürüldüğünü veya hiçbir işleme uğramadan direkt yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Ancak bunların litre başına getirisinin 1,6 lirayı geçmediğini bildiren Bayraktar, "Oysa bu atık yağları biyodizel olarak değerlendirebilsek hem ülkemiz bir atıktan kurtulacak hem de çevre dostu, yenilenebilir enerji konusunda önemli adım atılmış olacak" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler