1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Bayraktar: Doğalgazda değişen koşullara hızla adapte olmalıyız

Bayraktar: Doğalgazda değişen koşullara hızla adapte olmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, doğalgaz piyasasında tüm oyuncuların esneklik, fiyatta...

Bayraktar: Doğalgazda değişen koşullara hızla adapte olmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, doğalgaz piyasasında tüm oyuncuların esneklik, fiyatta rekabet ve zaman faktörünü mutlaka dikkate almaları gerektiğini söyledi.

ABD'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Atlantic Council, İstanbul’da “LNG’nin Yaygınlaşması ve Kaya Gazı Devrimi ortamında Bölgesel Gaz Piyasalarındaki Yeni Dinamikler” adlı bir toplantı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, doğalgaz tedarik tarafındaki gelişmeleri değerlendirdi.  

Enerjide değişim ve dönüşümün çok hızlı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Tüm oyuncuların değişen piyasa dinamiklerini çok iyi anlaması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin beklentilerinin başında bollaşan LNG’nin de etkisiyle esneklik geldiğini ifade eden Bayraktar, “Esneklik, fiyatta rekabet ve zaman faktörünü mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Değişimler çok hızlı yaşanıyor. Piyasa dinamikleri, beklentileri değişiyor. Tavsiyem yatırımcıların piyasa dinamiklerini mutlaka iyi değerlendirmeleri” dedi.

DOĞALGAZIN ELEKTRİK ÜRETİMİNDEKİ PAYI AZALTILDI

Doğalgaz piyasasında serbestleşme anlamında çok önemli bir gelişme yaşanmadığını belirten Bayraktar, bununla birlikte elektrik üretimindeki doğalgazın payının %48’ler gibi yüksek oranlardan önemli oranda düşürüldüğünü kaydetti. 

ABD İLE TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİNDE LNG BİR FIRSAT

ABD ile ilişkilere de değinen Bayraktar, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en son gerçekleştirdikleri görüşmede iki ülke ticaretinin geliştirilmesi anlamında çok ciddi hedefler konduğunu söyledi. Bunu tutturabilmek için ABD’nin artan LNG üretiminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve bu anlamda önemli fırsatlar olduğunu söyledi. 

“ABD LNG’sinin önümüzdeki dönemde çok daha artabileceğini düşünüyoruz” diyen Bayraktar, 2021 yılında kontratların önemli bir kısmının sonlanacağını hatırlattı. Bayraktar, Buna çok iyi hazırlanmanın çok önemli olduğunu kaydederek,  yatırımcılara piyasa dinamiklerini mutlaka iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler