1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Bayraktar: Yenilenebilire destek sürecek ama fiyatlar farklı olacak

Bayraktar: Yenilenebilire destek sürecek ama fiyatlar farklı olacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, 2020 sonrası YEKDEM kapsamında alım garantisi teşvikinin devam edeceğini ancak fiyatların farklı olacağını söyledi.

Bayraktar: Yenilenebilire destek sürecek ama fiyatlar farklı olacak

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, 2020 sonrası YEKDEM kapsamında alım garantisi teşvikinin devam edeceğini ancak fiyatların farklı olacağını söyledi.

Amerikan düşünce kuruluşu Atlantic Council Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), yenilenebilir enerji alanında bölgesel iş birliği ve yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla İstanbul’da bir konferans gerçekleştirdi. “Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansı: Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve Batı Balkanlar'da Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler” adlı Konferansın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye enerji pazarı son 15 yıldır büyük bir enerji dönüşümü içinde olduğunu belirtti. “Genel anlamda enerji sistemimize daha fazla yenilenebilir enerji entegre etmek istiyoruz” diyen Bayraktar, 2020 sonunda sona erecek YEKDEM mekanizması çerçevesindeki alım garantisi teşvikinin (feed-in tariff) devam edeceğini ancak rakamların değişeceğini ve yeni düzenlemelerin yapılacağını söyledi. Özellikle güneş ve rüzgarda fiyatların farklı olacağını kaydeden Bayraktar, yeni fiyat mekanizması hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

DOĞALGAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Yenilenebilir enerji ve yerli kömüre yapılan yatırımların etkisiyle geçen yıl doğalgazdan elektrik üretiminin yüzde 18 düzeyine düştüğünü belirten Bayraktar, Türkiye gaz pazarının da değiştiğine dikkat çekti. 

Bayraktar, “Bizim doğalgaza enerji bileşiminde ihtiyacımız var. Yatırımcılar için eşit koşullar yaratmamız lazım. Önemli bir mihenk taşına yaklaşıyoruz Türkiye’de 2021 yılında mevcut gaz arz sözleşmeleri sona erecek. Sıvılaştırılmış doğalgazın payında artış göreceğiz. Tedarikçilerin de bu değişen paradigmaları anlamaları gerekiyor. Daha kapsamlı ve entegre bir kaynak planlamasına ihtiyacımız var. Daha fazla esneklik yaratmamız lazım” dedi.

BİR SONRAKİ BÜYÜK AŞAMA ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE 

Bir sonraki büyük aşamanın enerji verimliliği olacağını vurgulayan Bayraktar, “Bu konuda çok sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda tüm planlarımızı hayata geçiriyoruz. Enerji verimliliği ile 66 milyon tonluk karbondioksit salımı önlenecek” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler