1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Baysal: Rüzgar ihaleleri yapılmalı

Baysal: Rüzgar ihaleleri yapılmalı

Enerji Günlüğü - RESYAD Başkanı Selahattin Baysal, EPDK’nın rüzgarda 3 bin MW’lık kapasite için altı ay önce aldığı önlisans başvurularını...

Baysal: Rüzgar ihaleleri yapılmalı

Enerji Günlüğü - RESYAD Başkanı Selahattin Baysal, EPDK’nın rüzgarda 3 bin MW’lık kapasite için altı ay önce aldığı önlisans başvurularını sonuçlandırmasını istedi.

Dünya gazetesinden Canan Sakarya'nın haberine göre, Rüzgar Enerjisi Santralleri Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, EPDK’nın rüzgarda 3 bin MW’lık kapasite için altı ay önce aldığı önlisans başvurularını hızla değerlendirerek, sonuçlandırmasını istedi.

Nisan ayında alınan önlisans başvurularının toplam gücünün 42 bin MW’a ulaşarak 14 katına ulaştığını kaydeden Baysal, “Önlisans başvurularının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen değerlendirme sürüyor, ne zaman ihale yapılacağı konusunda bir bilgi, bir gelişme yok” dedi.

Baysal, 1 MW kadar olan yatırımlar için tarım alanları ve mera alanlarının kaldığını, tarım alanlarının bu tür enerji santralleri için kullanılmasının doğru olmadığını, mera alanlarında ise uzun ve yorucu bir sürecin söz konusu olduğunu anlattı.

1 MW'LIK SANTRALLERİN BAĞLANTISI SORUN

1 MW’a kadar lisanssız üretimin önündeki diğer bir sıkıntının ise dağıtım şirketlerinden kaynaklandığını dile getiren Baysal, “İlk düzenleme yapıldığı zaman dağıtım şirketleri üretim şirketlerinin rakibi olmasın diye bir dağıtım firması kendi bölgesinde elektriğin yüzde 20’sinden fazlasını üretemiyordu, sonra bu kaldırıldı. Bu nedenle 1 MW’lık santrallerin ulusal elektrik dağıtım sistemine bağlantısı meselesi sistemi tıkamakta” dedi.

Baysal ayrıca, lisanssız üretimde 1 MW’ın yeterli olmadığını ve artık dünyada 1 MW'lık türbin yapılmadığını kaydederek, Bakanlar Kurulu'nun bunu 2 MW'a çıkarmasının daha ekonomik olacağını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler