1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. BEDAŞ'tan elektrikte erken alarm sistemi

BEDAŞ'tan elektrikte erken alarm sistemi

Enerji Günlüğü - BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri, elektrik kesintilerine karşı trafoların alçak gerilim kablolarını sürekli izleyen ve arıza oluşmadan...

BEDAŞ'tan elektrikte erken alarm sistemi

Enerji Günlüğü - BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri, elektrik kesintilerine karşı trafoların alçak gerilim kablolarını sürekli izleyen ve arıza oluşmadan erken alarm verebilen bir cihaz geliştirdi. 

İstanbul Avrupa Yakası’nda elektrik dağıtımı hizmetini sağlayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ve ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, trafoların alçak gerilim kablolarını sürekli izleyen ve arıza oluşmadan erken alarm verebilen ‘DEPAR’ adlı cihaz, 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuar Merkezi’nde ilk kez görücüye çıktı.

Şu an test aşamasında olan ve önümüzdeki günlerde İstanbul Avrupa Yakası’nda pilot bölge olarak belirlenen 5 trafo merkezine yerleştirilecek olan DEPAR’dan anlık olarak gelecek bilgiler sayesinde, şebeke optimum şekilde yönetilebilecek, arıza, kesinti, aşırı yüklenme vb. durumlar yaşanmadan önce BEDAŞ ekipleri yola çıkmış olacak.

‘DEPAR’ adı verilen cihaz; mahallelere elektrik sağlayan trafoları sürekli izleyerek, normalin dışında bir durumda, arıza veya kesinti gerçekleşmeden önce sistemin erken alarma geçmesini sağlıyor.

Elektrik dağıtım şebekelerindeki trafo merkezlerine yerleştirilen DEPAR sayesinde, alçak gerilim şebekelerinin enerji, ısı ve güç kalite ölçümleri yapılıyor; elde edilen veriler uzaktan izleme ve kontrol merkezine iletiliyor. Gelen verileri analiz eden izleme merkezi, kesinti ve arıza ihtimali üzerine henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri trafo merkezine yönlendiriyor.

İstanbul Avrupa Yakası’nda 4,8 milyon aboneye hizmet veren BEDAŞ, yeni sistemin pilot uygulamasını hızla hayata geçirecek. Önümüzdeki günlerde ilk etapta 5 mahallenin trafo merkezine yerleştirilecek DEPAR, daha sonra yaygınlaştırılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler