1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. BEKAB, entegre atık tesisi kuracak

BEKAB, entegre atık tesisi kuracak

Bolu’nun Merkez ilçesi sınırları içinde kurulacak olan Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde 0,6 MW kapasitede elektrik ve yılda 11 bin 659 ton Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretilecek.

BEKAB, entegre atık tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Bolu Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği tarafından 88 milyon 250 bin lira yatırımla Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi kurulacak. Tesiste belediye atıklarından elektrik ve yakıt üretilecek.

Bolu ili Katı Atık Bertaraf Tesisleri Kurma ve İşletme Birliği (BEKAB), atığın geri dönüşümü ve geri kazanımı içeren entegre bir atık yönetiminin geliştirilmesi amacıyla Mekanik Ayırma, Kompostlaştırma, Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY), Enerji Geri Kazanım Tesisi Projesi'ni gerçekleştirmeyi planlıyor. Tesis Bolu ili Merkez ilçesine bağlı Müstakimler Köyü sınırları içinde 214 bin metrekarelik orman sayılan sahada kurulacak.

88 MİLYON TL’Yİ AŞAN YATIRIM

88 milyon 250 bin lira değerindeki proje ile tesise kabul edilecek kaynağında ayrı toplanan geri kazanılabilir atık dışındaki karışık belediye atıkları kurulacak Mekanik Ayırma Tesisinde işleme tabi tutulacak ve içerisindeki geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. Tesise; Dörtdivan, Gerede, Kıbrıscık, Mengen, Merkez, Mudurnu, Seben, Yeniçağa Belediyeleri ve Gökçesu, Karacasu ve Taşkesti Beldeleri sınırları içerisinde üretilen evsel nitelikli katı atıklar kabul edilecek.

Mekanik Ayırma Tesisinden elde edilecek biyobozunur atıklar Kompost Tesisine iletilecek ve biyobozunur atıktan kompostlaştırma yöntemi ile kompost üretilecek olup kompost ürün, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatlarına uygun olarak onay alındıktan sonra belediye park ve bahçe rekreasyon alanlarında kullanılması sağlanacak. Mekanik Ayırma Tesisinin kapasitesi yılda 304 bin 418 ton, Kompost Tesisi’nin kapasitesi ise yılda 182 bin 651 ton olacak.

Kompost Tesisinden çıkan standart dışı kompost ise iş makinesi ile konteynerlere aktarılarak biriktirilecek olup konteyner dolduğunda düzenli depolama tesisine taşınacaktır. Depolama esnasında evsel atıklardan elde edilecek depo gazından 0,6 MW elektrik enerjisi üretilecek. Mekanik Ayırma Tesisinden çıkan bakiye atıkların yanabilir kısmı ise alternatif yakıt olarak değerlendirilecek. Yılda 11 bin 659 ton Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) üretilecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler