1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Belçika Rus varlıklarına el koydu

Belçika Rus varlıklarına el koydu

Enerji Günlüğü - Belçika yargısı Rus hükümeti tarafından el konulan Yukos petrol şirketinin açtığı tazminat davası çerçevesinde ülkedeki tüm...

Belçika Rus varlıklarına el koydu

Enerji Günlüğü - Belçika yargısı Rus hükümeti tarafından el konulan Yukos petrol şirketinin açtığı tazminat davası çerçevesinde ülkedeki tüm Rus varlıklarına el koydu.

Belçika'da ‘Yukos Oil' davasına bakan mahkeme, diplomatik misyonlar hariç ülkedeki Rusya devletine ait tüm kuruluşlara ve ekonomik varlıklara ihtiyati tedbir konulması kararı aldı.

Rusya'nın 1.8 milyar dolarlık tazminatı ödemeyi sistematik bir şekilde reddetmesinden duyulan endişe nedeniyle, Belçika'daki Rus devletine ait varlıklara el konulması kararına varıldığı kaydedildi. Ülkedeki Rus diplomatik misyonlarının hesap ve malları ise kararın dışında tutuldu.

İcra kurulu, Belçika'daki 47 kuruluştan ellerinde Rus devletine ait varlık bulunup bulunmadığını 15 gün içinde bildirmesini talep etti.

RUSYA KARARA İTİRAZ EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Andrey Belousov ise Belçika'nın Rus devletine ait varlıklara ihtiyati tedbir koymasının yasal olmadığını belirterek, karara mahkeme yoluyla itiraz edeceklerini açıkladı. Belousov, kararın kendileri için beklenmedik bir gelişme olmadığını da söyledi.

Öte yandan, Avrupa Konseyi de karara tepki göstererek tazminat sorununun em Konsey hem de Rusya nezdinde tartışılmaya devam edildiğini ve kararın buna dayandırılmasının doğru olmadığını açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Temmuz 2014'te, Yukos'un mallarına haksız yere el koyduğu ve varlıklarını usulsüz bir şekilde sattığı gerekçesiyle Rusya'yı şirket hissedarlarına 1.8 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi de Temmuz 2014'te, Yukos'un devlet tarafından iflasa zorlandığı gerekçesiyle Rusya'nın şirketin eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödemesi kararını almıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler