1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Benzinli ve dizel araçların yakıt gideri farkı azaldı

Benzinli ve dizel araçların yakıt gideri farkı azaldı

Enerji Günlüğü - Biri benzinli diğeri dizel iki otomobilin 100 kilometre mesafe kat etmek için harcayacağı yakıtın parasal değeri arasındaki fark son...

Benzinli ve dizel araçların yakıt gideri farkı azaldı

Enerji Günlüğü - Biri benzinli diğeri dizel iki otomobilin 100 kilometre mesafe kat etmek için harcayacağı yakıtın parasal değeri arasındaki fark son bir ay içinde 23 liradan 17 liraya geriledi. 

Uluslararası piyasalarda petrol ve petrol türevi ürünlerin fiyatlarında yaşanan hareketler, Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları arasındaki dengeyi motorin lehine bozdu. Özellikle son bir aydan bu yana gerek motorin gerekse benzin fiyatlarında indirimler yapıldı. İndirimler benzinin pompa satış fiyatlarında daha belirgin hale geldi. 

Yaklaşık bir ay önce deposu 50 litre alan bir otomobilin deposu benzinli ise 350 TL’ye, dizel ise 320 TL’ye dolarken bugün aynı rakamlar sırasıyla 300 TL ve 305 TL seviyesine geriledi. 

DİZELLE DAHA UZAK MESAFE

Türkiye'nin önde gelen otomotiv editörlerinden OtoAjanda.Com Genel Yayın Yönetmeni Halil Okşit’in Enerji Günlüğü’ne verdiği bilgiye göre, dizel bir otomobil 50 litrelik dolu bir depoyla ortalama 900 kilometre yol kat ederken, benzinli bir aracın aynı miktardaki benzinle yaklaşık 600 kilometre yol alabiliyor. 

BENZİNLİ 35 TL, DİZEL 58 TL HARCIYORDU

Enerji Günlüğü’nün buradan hareketle yaptığı hesaplamalara göre, dizel bir araç sürücüsü 2 Kasım itibariyle 100 kilometrelik yolu 35 TL’lik yakıt harcayarak gidiyordu. Ortalama bir depo benzin ile 600 km yol gidersin. Bu hesaba göre benzinli bir otomobil sürücüsü 2 Kasım itibariyle 100 kilometrelik yol gidebilmek için 58 TL ödüyordu. 

BENZİNLİYE 33 TL, DİZELE 50 TL YETİYOR

4 Aralık 2018 tarihi itibariyle dizel bir aracın deposu ise 5.99 x 50 = 300 TL’ye doluyor. Bugün itibariyle benzinli bir otomobilin deposu ise 6.09 x 50 = 305 TL’ye doluyor. Dolayısıyla bugüne gelince, dizel bir araç sürücüsü aracıyla 100 kilometre yol almak için 33 TL öderken, benzinli bir araç sürücüsünün aynı mesafeyi kat ederken 50 TL ödemesi yetiyor. 

100 KM’DE YAKIT FARKI 17 TL’YE İNDİ 

Yani ortalama bir benzinli aracın 100 kilometre yol gitmek için harcadığı yakıtın parasal karşılığı ile ortalama dizel bir aracın aynı mesafeyi kat etmek için harcadığı yakıtın parasal değeri arasındaki fark 2 Kasım tarihinde 23 TL iken, bugün 17 TL’ye gerilemiş durumda.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler