1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Benzinlik değerleme hizmetine %18 zam

Benzinlik değerleme hizmetine %18 zam

SPK, benzin istasyonlarıyla ilgili 2021 yılında geçerli olacak gayrimenkul değerleme hizmeti asgari ücretini, yüzde 18 oranında arttırarak 5.024 liraya çıkardı. 

Benzinlik değerleme hizmetine %18 zam

Enerji Günlüğü - SPK, benzin istasyonlarıyla ilgili 2021 yılında geçerli olacak gayrimenkul değerleme hizmeti asgari ücretini, yüzde 18 oranında arttırarak 5.024 liraya çıkardı.

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) üyesi olan gayrimenkul değerleme uzmanlarının, 2021 yılında hizmetleri karşılığında alacakları asgari ücret tarifesi, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlendi. 

Buna göre 2021 yılında akaryakıt istasyonları için verilecek olan değerleme hizmetinin asgari tutarı, geçen yıla göre yüzde 18 oranında arttırılarak, yüzölçümü fark etmeksizin 5.024 TL olarak belirlendi. 

SPK; rafineri, akaryakıt depolama tesisleri ve diğer enerji tesisleri ile ilgili gayrimenkul değerleme hizmeti asgari ücret tutarı belirlemedi.  

TARİFENİN UYGULAMA ESASLARI

Tarifede asgari ücret tutarı olarak bildirilen ücret, ilgili tarafların anlaşmasına göre daha yüksek tutarlarda belirlenebilecek. Ulaşım masrafları; bilgi ve belge temini için resmi kurumlara ödenen harçlar ve benzeri harcamalar; değerleme raporu başına 4 TL tutarındaki Gayrimenkul Bilgi Merkezi payı ile KDV ve diğer vergiler gibi ek ücret ve masraflar asgari ücrete dâhil edilemeyecek. 

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne ödenecek ücretler de müşteriden ayrıca talep edilecek. Tapu sorgulamasının TDUB aracılığıyla yapıldığı durumlarda, TDUB tarafından ek ücret talep edilirse, bu ücret gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından ödenecek. 

Daha önce değerlemesi yapılmış gayrimenkullerde, inşa halindeki gayrimenkulün tamamlanma seviyesinin tespiti amacıyla yeniden değerleme nitelikli yapılan değerlemelerde; güncel tarifedeki asgari ücretin yüzde 30’u uygulanacak. 

Daha önce hazırlanmış bir rapora ilişkin olarak aynı değerleme kuruluşundan, rapor tarihini takip eden 12 ay içinde talep edilecek olan revize raporlar için de güncel tarifedeki ücretin yüzde 50’si uygulanacak. 

Ayrıca değerleme hizmetlerinde, Tarife’de belirlenen ücretlerde herhangi bir yöntemle, herhangi bir indirim uygulanamayacak. Değerleme hizmetlerine dayanak olan yazılı sözleşmeler de Tarife’de belirlenen esaslara aykırı olamayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler