1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Bereket: Mor boyalı rüzgar türbini kuşları öldürmüyor

Bereket: Mor boyalı rüzgar türbini kuşları öldürmüyor

Enerji Günlüğü - Bereket Enerji Grubu, Uşak ve Yalova'daki rüzgar santrallarında türbin kanatlarını mor renge boyadıktan sonra kuş ölümlerine rastlanmadığını...

Bereket: Mor boyalı rüzgar türbini kuşları öldürmüyor

Enerji Günlüğü - Bereket Enerji Grubu, Uşak ve Yalova'daki rüzgar santrallarında türbin kanatlarını mor renge boyadıktan sonra kuş ölümlerine rastlanmadığını açıkladı.   

Bereket Enerji Grubu, bilimsel araştırmaların gri ve morun böceklerin en az ilgisini çeken renkler olduğunu ortaya çıkarmasından hareketle rüzgar santrallerinde yeni bir uygulamaya imza attı. Türbin kanatlarındaki böceklere yönelen göçmen kuşlarla yırtıcı kuşların kanatlara çarparak öldüğünü saptayan grup ilk etapta Uşak’taki türbin kanatları gri renge boyadı.

Ancak bulutlu havalarda uçak ve helikopterlerin görüşünü engellediği ve risk oluşturabileceği düşüncesiyle griden vazgeçilerek mor renk tercih edildi. Uygulamadan sonra Uşak’taki 36 türbinde hiçbir kuş ölümüne rastlanmadı. Bunun üzerine Yalova’daki rüzgar santralinde de bütün türbin kanatları mor renge boyandı. Aynı şekilde burada da kuş ölümlerine rastlanmadı.

Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, bilimsel araştırmalara büyük önem verdiklerini ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek “Bilmek yeterli değil, gelecek nesiller açısından uygulamak daha önemli” dedi.

Toplumların gelişmişlik düzeyinin enerjiyle ölçüldüğünü ifade eden Saldanlı, “Ama bir şey daha var. Enerji ne kadar önemliyse, nereden ve nasıl elde edildiği çok daha önemli. Çünkü enerji sağlanırken çevresel etkileri oluyor” diye konuştu.

Bugün dünyadaki enerji ihtiyacının yüzde 80’inin karşılandığı fosil kaynakların, yol açtığı karbon emisyonu nedeniyle çevreye büyük zararları olduğunu ifade eden Saldanlı, bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelişin teşvik edildiğini vurguladı. Rüzgarın da ilk akla gelen yenilenebilir kaynaklardan biri olduğuna işaret eden Saldanlı şöyle devam etti:

“Rüzgar santralleri çevre dostu olmakla birlikte, minimum düzeyde de olsa doğaya etkileri var. Bu santrallerin kuş ölümlerine neden olduğu söyleniyor. Bilimsel bir çalışmada çok az da olsa RES’lerin kuş ölümlerine yol açtığı görülmüş. Fakat bir başka araştırma, rüzgar türbinlerinin mor renkli kanatlara sahip olması halinde kuş ölümlerinin yaşanmadığını ortaya çıkarmış. Buna dayanarak biz Uşak ve Yalova’daki rüzgar santrallerimizin kanatlarını mor renge boyattık. Boyama işlemlerinin ardından hiçbir kuş ölümü görmedik. Bereket Enerji yatırımların çevreye etkisini minimize etmek için bu tür uygulamalara devam edecek.”

MİLLİ EĞİTİM, ÖĞRENCİLERE ÖRNEK GÖSTERDİ

Bu gelişmelerin ardından İstanbul’daki bir özel okul, mor renkli türbin kanatlarını öğrencileri için araştırma konusu haline getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da onay verdiği proje kapsamında bir grup öğrenci Bereket Enerji Grubu’nun Yalova’daki rüzgar santraline inceleme gezisi düzenledi. Öğrenciler burada mor renge boyalı rüzgar santrallarını gezdi ve sonuçlarını yerinde görme fırsatı buldu. Bereket Enerji Grubu Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Yurtseven, öğrencilere yaptığı sunumda enerji sektöründe çevreye duyarlı ve doğaya dost bir anlayışı ilke edindiklerini belirterek şunları söyledi:

“Tüm ülkelerde daha temiz ve daha yaşanabilir bir dünya için yoğun bir çaba var. Biz Türkiye’den Bereket Enerji olarak ‘önce insan’ anlayışıyla tüm bilimsel araştırmaları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu takipler sonucunda kuş ölümlerini önlemenin yolunu keşfettik. Bulduğumuz çözümü de hayata geçirdik. Uşak ve Yalova rüzgar santrallerimizdeki toplam 72 türbin kanadını mor renge boyattık, kuş ölümlerini önledik. Diğer enerji şirketleri de olumlu sonuçları görünce rüzgar santrallarında benzer uygulamaya yönelmeye başladı. Amacımız Türkiye ekonomisine katkı sağlarken, bu tür örnek uygulamalarla insanlığa ve doğaya tarihe not düşecek hizmetler sunmak.”

BEREKET, DÜŞÜK KARBON KAHRAMANI SEÇİLMİŞTİ

Bereket Enerji Grubu’nun türbin kanatlarının rengini değiştirerek kuş ölümlerini önleme projesi kısa sürede yankı bulmuştu. Projeyi izlemeye alan ve kısa adı SÜT-D olan Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, Bereket Enerji Grubu’nu “Düşük karbon kahramanı” şirket ilan etmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde düzenlenen törenle Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can bu anlamlı ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Saldanlı’ya vermişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler