1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bergama OSB, Yenilenebilir Enerji Teknoloji Üretim Merkezi olacak

Bergama OSB, Yenilenebilir Enerji Teknoloji Üretim Merkezi olacak

Enerji Günlüğü - Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ), yerli ve yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren firmaların kümelendiği bir bölge olmak...

Bergama OSB, Yenilenebilir Enerji Teknoloji Üretim Merkezi olacak

Enerji Günlüğü - Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ), yerli ve yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren firmaların kümelendiği bir bölge olmak için harekete geçti.

Ülkenin karşı karşıya kaldığı cari açık sorunu içinde en büyük payın enerji ithalatından olduğunu kaydeden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Bergama Organize Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, "Yüksek teknolojiyle üretilen yenilenebilir teknoloji üretim firmalarının ülkemizde üreteceği ürünlerin stratejik ürün kapsamına alınmasını ve organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımların en yüksek teşvik şartlarından yararlanmasını istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda BOSBİ olarak Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Üretim Merkezi olma misyonunu benimsedik. Bu alanda yatırım düşünen yerli, yabancı firmaları bölgemize bekliyoruz" dedi.

İzmir'de 1997 yılında kurulan ve 1.8 milyon metrekare alana sahip BOSBİ'de sanayi parsellerinin toplam büyüklüğünün 1 milyon 95 bin metrekareyi bulduğunu kaydeden Vatansever, "Toplam 96 sanayi parseli bulunan BOSBİ'nin 27 üyesi var, sadece 1 fabrika aktif. Karma bir OSB'yiz ancak yenilenebilir enerjilerin üretimi için kullanılan makine, cihaz ve ekipmanlarının üretim bölgesi olmayı hedefliyoruz. Bakanlıklara, kurumlara, yerli ve yabancı firmalara bu düşüncemizi anlatıyoruz. Gelin burada bu vizyona sahip bir bölge var. Burada yenilenebilir enerji makineleri üreten firmalar kurun. Bunun için 69 sanayi parselimiz yatırıma hazır bekliyor" dedi.

İLK ÖRNEK OLACAK

Yerli ve yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren firmaların kümelendiği Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Üretim Merkezi oluşturarak Türkiye'de alanında ilk OSB olmak istediklerini dile getiren Vatansever, "Yenilenebilir enerji kapsamında yer alan rüzgar santrallerinin gövde (kule) ve kanatları ülkemizde yapılmaya başlandı. Ama esas olarak know how, teknoloji ve inovasyon gerektiren rüzgar türbini ülkemizde üretilemiyor. Hatta 1 megawatın altındaki santrallere daha çok ihtiyacımız var, onları da henüz üretemiyoruz. Fotovoltaik sistemler, hücre veya göze dediğimiz ürünler, doğru akımı alternatif akıma çeviren inverter ülkemizde üretilemiyor. Biyogazda da teknolojik sistemlerin üretimi maalesef ülkemizde gerçekleştirilemiyor. Bu ürünlerin tamamını ithal ediyoruz. Biz bu üretimleri ülkemizde yapacak yabancı ve yerli yatırımlar BOSBİ'ye çekerek, hem Türkiye'ye stratejik yatırım çekmeyi hem de cari açığı azaltacak üretim yatırımları çekmeyi planlıyoruz" dedi.

STRATEJİK ÜRÜN TEŞVİĞİ

Vatansever, bu alanda yatırım planlayan yerli ve yabancı girişimciler için cazibe yaratacak bir teşvik mekanizması gerektiğine dikkat çekerek, cari açığı azalacak stratejik sektörler arasında yenilenebilir enerji ekipmanları üretiminin yer almadığını vurguladı.

Vatansever, "Enerji ithalatı, cari açık içinde yüzde 80'lere varan bir pay alıyorsa, yüksek teknolojiyle üretilen enerji makinelerinin de stratejik yatırım teşviğinden yararlanmalı yerinde olur diye düşünüyoruz. Bunun için başta Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Sanayi Bakanlığı olmak üzere ilgili Bakanlıklar ile görüşeceğiz. Türkiye'ye yüksek teknoloji ile üretim yapan firmaları çekmek için bir teşvik sistemi kurmalıyız. Stratejik yatırım teşviklerinin içine yenilenebilir enerji, cihaz, ekipman ve teknolojilerini koyarsak, Türkiye'nin neresinde olursa olsun tüm OSB'ler bundan faydalanır" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler