1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Berlin’de binalara çatı GES zorunluluğu

Berlin’de binalara çatı GES zorunluluğu

Berlin’de kullanım alanı 50 m2’nin üzerindeki yeni binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu 2023 yılından itibaren zorunlu olacak.

Berlin’de binalara çatı GES zorunluluğu

Enerji Günlüğü - Berlin’de kullanım alanı 50 m2’nin üzerindeki yeni binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu 2023 yılından itibaren zorunlu olacak.

Almanya'nın Berlin şehrinde Eyalet Senatosu, şehirdeki binaların çatılarında güneş enerjisi kurulumu yapılması zorunlu hale getiren “Güneş Yasası”nı kabul etti. 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek Yasa uyarınca kullanılabilir alanı 50 metrekarenin üzerinde olan yeni binaların çatılarının güneşten elektrik üretimi için kullanılması zorunlu olacak. Mevcut binalarda da büyük çaplı yenilemelerde güneş enerjisi kurulumunun projeye dahil edilmesi şart olacak.

Yapılacak yatırımlar Yenilenebilir Enerji Yasası kapsamında alım garantileri ile desteklenecek. Şehirde yaklaşık 530 bin bina bulunuyor.

Yasaya göre yeni binalarda brüt alanın yüzde 30’luk bölümünün, mevcut binalarda ise net alanın yüzde 30’luk bölümünün asgari olarak güneş enerjisi kurulumları için kullanılması gerekecek.

BAZI BİNALARA MUAFİYET SAĞLANACAK

Bununla birlikte bazı durumlarda muafiyet sağlanacak. Yasaya göre Anıt Koruma Yasası ile korunan, kurulumun teknik olarak imkansız olduğu, çatıların kuzeye dönük olduğu, dış yüzeylerinde fotovoltaik sistem kurulumlarının bulunduğu ve Bina Enerji Yasası kapsamında termal güneş enerjisi sistemleri kurulumu olan binalar zorunluluktan muaf tutulacak.

 

Önceki ve Sonraki Haberler