1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Beylikdüzü’nde elektrik arızaları DEPAR ile önlenecek

Beylikdüzü’nde elektrik arızaları DEPAR ile önlenecek

Enerji Günlüğü - BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, elektrik dağıtım şebekesinde arıza olmadan sorunu tespit eden yüzde 100 yerli...

Beylikdüzü’nde elektrik arızaları DEPAR ile önlenecek

Enerji Günlüğü - BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, elektrik dağıtım şebekesinde arıza olmadan sorunu tespit eden yüzde 100 yerli cihaz DEPAR’ın 4’ü Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine yerleştirildi.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) ile ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen ve mahallelere elektrik sağlayan trafoları sürekli izleyerek normalin dışında bir durumda, arıza veya kesinti gerçekleşmeden önce sistemin erken alarma geçmesini sağlayan DEPAR adlı cihazda ilk uygulama İstanbul Beylikdüzü’nde başladı. Prototip olarak üretilen 5 DEPAR’dan 1’i test amaçlı kullanma hedefiyle BEDAŞ Ar-Ge Merkezi’ne, diğer 4’ü ise Beylikdüzü’ndeki trafo merkezlerine yerleştirildi. Yüzde 100 yerli olan DEPAR, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini sahip.

3 BİN 507 ELEKTRİKSEL PARAMETREYİ DEĞERLENDİRİYOR

4 Nisan 2017’de başlayan ve yaklaşık 21 aylık bir sürede tamamlanan proje kapsamında, BEDAŞ ve ASELSAN mühendisleri tarafından tasarlanan ve üretilen DEPAR, Aralık 2018 itibarıyla kullanılmaya başladı. Elektrik dağıtım şebekelerindeki trafo merkezlerine yerleştirilen DEPAR, toplam 3 bin 507 elektriksel parametreyi değerlendirerek alçak gerilim şebekelerindeki enerji, sıcaklık ve güç kalite ölçümlerini yapıyor. Elde edilen veriler bu cihaz üzerinden uzaktan izleme ve kontrol merkezine iletiliyor. Gelen verileri analiz eden izleme ve kontrol merkezi, kesinti ve arıza ihtimali üzerine henüz sorun yaşanmadan müdahale için ekipleri trafo merkezine yönlendiriyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler