1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Beyrut patlaması Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor

Beyrut patlaması Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor

Lübnan’ın başkenti Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiği ve Doğu Akdeniz’de başlayan hukuk savaşının ilk adımları olduğu kaydedildi.

Beyrut patlaması Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor

Enerji Günlüğü - Lübnan’ın başkenti Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiği ve Doğu Akdeniz’de başlayan hukuk savaşının ilk adımları olduğu kaydedildi.

Lübnan’ın kalbi durumundaki Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamanın gizemi ve yankıları devam ediyor. Söz konusu olayın Türkiye’yi yakından ilgilendirdiğine işaret eden enerji uzmanlarına göre Beyrut’taki patlama ve hemen sonrasında gelen Yunanistan-Mısır deniz alanı anlaşması, Doğu Akdeniz’de başlayan hukuk savaşının ilk adımları.

MISIR-YUNANİSTAN ANLAŞMASI TÜRKİYE’NİN HAKLARINI GASP GİRİŞİMİDİR

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Beyrut’tan henüz dumanların yükseldiği bir ortamda Mısır ve Yunanistan arasından ani bir kararla Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalandığını hatırlatarak, “Türkiye-Libya arasında imzalanan MEB anlaşmasıyla ülkemiz Doğu Akdeniz’de gasp edilmek istenen haklarını sonuna kadar savunacağı hem ilan etti hem de Mavi Vatan konusundaki hassasiyetine hukuki dayanak kazandırarak ilerledi. Böyle bir ortamda Mısır ile Yunanistan’ın anlaşma imzalaması çok açık bir şekilde Türkiye’nin söz konusu alanlarda hukuki haklarını gasp etme girişimidir” değerlendirmesinde bulundu. 

TÜRKİYE LÜBNAN VE İSRAİL İLE ANLAŞMA İMZALAMALIDIR

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Beyrut faciasıyla sarsılan Doğu Akdeniz’de ‘hukuk savaşları dönemi’ başladığının altını çizerek, şunları söyledi:

“Bu dönemde hukuki temeli sağlam adımlar atan ülkeler uluslararası toplumun desteğini arkasına alır. Bu noktada Türkiye’nin İsrail ve Lübnan ile MEB anlaşması yapma şansını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Ankara’nın elinde söz konusu ülkelerle olası bir anlaşma için hazırlanan muhtemel haritalar var. Bu haritalar temelinde müzakerelerin hızla sonlandırılarak anlaşmaların imzalanması Mavi Vatan’ımızı gasp girişimine karşı atılacak en sağlam hukuki adım olur. Yıllardır istikrarsızlık ve hükümet krizleri ile boğuşan Lübnan şimdi de Beyrut patlamasının yaralarını sarmakla meşgulken Türkiye ile yakın bir gelecekte herhangi bir ittifak veya anlaşma zemininde buluşması mümkün gözükmüyor.”

ANLAŞMA İMZALANACAK TEK ÜLKE İSRAİL

Lübnan’da yaşanan olayların ardından söz konusu bölgede Türkiye’nin anlaşma imzalayabileceği tek ülkenin İsrail görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Kumbaroğlu, “İsrail ile imzalanacak bir MEB anlaşması aynı zamanda Filistin ile imzalanmış olacak. Dolayısıyla Akdeniz’de barışçıl bir dönemin ve enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınabilmesinin de önü açılacak. Lübnan ve İsrail ile anlaşma yapılmadan da sanki yapılmış gibi Doğu Akdeniz’de MEB ilan edilmesi mümkün. Türkiye’nin Mavi Vatan’ın gasp girişimlerini boşa çıkaracak adımları diplomasi ve hukuk zemininde geliştirmesi ve hızlıca hayata geçirmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler