1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Biden petrol şirketlerine yatırım yap ya da vergi öde diyor

Biden petrol şirketlerine yatırım yap ya da vergi öde diyor

ABD yönetimi, büyük karlar elde eden petrol şirketlerinin yerel yatırımlarla maliyetleri düşürmememeleri halinde vergi cezaları ve diğer kısıtlamaları uygulamayı değerlendirecek.

Biden petrol şirketlerine yatırım yap ya da vergi öde diyor

Enerji Günlüğü - ABD Başkanı Joe Biden, petrol ve gaz şirketleri başta olmak üzere rekor kar elde eden enerji şirketlerinden üretimi arttırmamaları halinde ek vergi alınmasını istedi.

ABD Başkanı Joe Biden, petrol ve gaz şirketlerinin elde ettikleri yüksek karları Amerikalı aileler için maliyetleri düşürmekte kullanmamaları ve yerel üretimi arttırmamaları halinde Kongre'yi harekete geçmeye çağıracak. Biden yaptığı değerlendirmede, büyük petrol şirketlerini Amerikan halkı için pompa fiyatlarının düşürülmesine yardım etmeyi reddederken rekor kıran karlar elde etmekle eleştirdi. Biden, karlarının bir kısmını Amerikan tüketicilerinin maliyetlerini düşürmeye yatırmaya başlamazlarsa, petrol vergisi şirketlerine vergi cezaları uygulamak için Kongre'ye başvuracağını kaydetti. 

Ekibinin konu ile ilgili farklı seçenekleri değerlendirmek için Kongre ile birlikte çalışacağını belirten Biden, "Bu şirketlerin savaş vurgunculuğunu bırakmalarının, bu ülkedeki sorumluluklarını yerine getirmelerinin ve Amerikan halkına nefes aldırmalarının ve yine de çok iyi faaliyet yürütmelerinin zamanı geldi” ifadesini kullandı.

ABDLİ EXXON VE CHEVRON REKOR ÇEYREK KAR ELDE ETTİLER

ABD’li petrol devi ExxonMobil 2022 yılı üçüncü çeyrek kârını üçe katlayarak rekor kırarken, bir diğer ABDli petrol devi Chevron üçüncü çeyrek kârını yıllık bazda yüzde 84 artırdı. ExxonMobil, üçüncü çeyrekte 19,7 milyar dolar kâr açıklarken bir önceki yıl aynı dönemde bu rakam 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Şirket ayrıca hisse başına kazancı da neredeyse üçe katlayarak 4,68 dolara çıkardı. Chevron’un üçüncü çeyrek net kârı ise 11,2 milyar dolarla geçen yıla göre yüzde 84 arttı.

Önceki ve Sonraki Haberler