1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Bien, enerji tasarrufuna dikkat çekiyor

Bien, enerji tasarrufuna dikkat çekiyor

Enerji Günlüğü – Bien Enerji Tasarrufu Haftası’nda enerji ve su tasarrufunun önemine dikkat çekti.Bien, Ocak ayının ikinci haftasına denk gelen Enerji...

Bien, enerji tasarrufuna dikkat çekiyor

Enerji Günlüğü – Bien Enerji Tasarrufu Haftası’nda enerji ve su tasarrufunun önemine dikkat çekti.

Bien, Ocak ayının ikinci haftasına denk gelen Enerji Tasarrufu Haftası’na ilişkin yaptığı açıklamalarda enerji tasarrufunun önemine, iş süreçlerinde enerji kullanımının çevreye ve insan faktörüne olan etkilerine dikkat çekti.

Fabrika içerisinde geri kazanımlara odaklandıklarını belirten Bien Bakım ve Yardımcı İşletmeler Müdürü Çetin AKDAĞ, enerjinin yanı sıra su tasarrufu konusunda da çevreyi koruyan teknolojileri, Bozüyük’teki Bien Fabrikası’na yaptıkları yatırımlarla hayata geçirdiklerinin altını çizdi.

Çetin Akdağ sözlerine şöyle devam etti: “Yeni aldığımız fırınlardaki yakma sisteminden dolayı eski fırınlara göre yüzde 20'ye varan daha az doğal gaz tüketilmektedir. Fırınların bacalarından atılan sıcak egzoz havaları kurutucularda geri kazanım yapılarak kullanılmakta, böylece yüzde 25 civarında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Fabrikanın Aydınlatma sisteminde ise, hem seçilen armatürler hem de mimari yapısından dolayı enerji tasarrufu sağlanmıştır. Çamur hazırlama bölümünde modüler kontüni değirmenler kullanılarak elektrik enerjisinde yüksek oranlarda tasarruf sağlanmaktadır. Çevre, işçi sağlığı ve güvenliği için toz tutma ve gürültü ile ilgili gerekli tüm filtrasyon ve izolasyonlar da yapılmıştır. Örneğin; atık su arıtma tesisinde arıtılan suyun yüzde 100’ ünün geri dönüşümü yapılıyor. Bunun yanında atomizer kurutucularda (SprayDryler ) toz tutmak için ağırlıklı olarak siklon ve yaş su tutucu kullanılır. Bunlarda maksimum emisyon değeri 100mg/M3civarında toz atmosfere verilir. Bizim seçtiğimiz Filtresisteminde maksimum emisyon değeri 20 mg/M3altındadır, böylece atmosfere 1/5 oranında toz bırakarak çevreyi daha az kirletmiş oluyoruz. Bundan başka; tüm toz tutma filtrelerinde biriken tozlar yüzde 100 geri kazanılmakta ve proseste tekrar kullanılmaktadır. Ayrıca, önümüzdeki süreçte kojenerasyon yatırımı da planlanmaktadır. Bu yatırımla fabrikalarımız kendi elektrik enerjisini üretecek ve gaz türbini egzozundan çıkan sıcak havayı da proseste tekrar kullanacağımız için gaz tüketiminde ciddi enerji tasarrufları sağlanacaktır.”

Önceki ve Sonraki Haberler